Informatie


Werken bij de Raad van State betekent met twee benen in de maatschappij staan. Maar het betekent ook jezelf kunnen afsluiten om ingewikkelde juridische teksten te bestuderen.

Of om een uitspraak te schrijven. Dat vraagt niet alleen veel van je concentratie, maar ook van je analytische vermogen, je juridische inzicht en je schrijfvaardigheid. Je werkt hier in een relatief jong team waar veel juridische kennis aanwezig is.

Wat doet de Raad van State?

De Raad van State heeft twee taken die te maken hebben met het bestuur van het land. De Raad van State adviseert de regering en het parlement over wetgeving en bestuur. Daarnaast spreken leden van de Raad van State recht in bestuursrechtelijke geschillen. De Raad is de hoogste algemene bestuursrechter in Nederland.

Resultaat in de samenleving

Een breed scala aan juridische aspecten van maatschappelijke problemen passeert de revue. De onderwerpen lopen sterk uiteen: van gaswinning in de Waddenzee tot de verblijfsvergunning van vreemdelingen, van de invoering van nieuwe strafrechtwetgeving tot de verbreding van rijkswegen. Het werk van de Raad haalt dan ook regelmatig het nieuws, zowel landelijk als regionaal.

Jurist bij de Raad

Als jurist bij de Raad van State heb je dagelijks te maken met maatschappelijk relevante thema's: milieu, ruimtelijke ordening, vreemdelingenzaken of onderwijs. Voor al deze zaken is een gedegen juridische kennis en een flinke dosis doorzettingsvermogen van groot belang. Je moet ervan houden om je te verdiepen in ingewikkelde vraagstukken. Het als een uitdaging zien om helemaal in een juridisch probleem te duiken en dit tot in de puntjes uit te zoeken.
Juristen die bij de Raad van State werken, hebben een master in het recht afgerond. Ze beschikken over een sterk ontwikkeld analytisch vermogen, goede redactionele vaardigheden en kunnen zich zowel mondeling als schriftelijk goed uitdrukken. De juristen bij de Raad van State hebben een brede algemene kennis. Zij zijn geïnteresseerd in het raakvlak van recht, wetgeving en maatschappij.