Zelfstandig werken


Na ongeveer drie jaar onder begeleiding van een seniorjurist te hebben gewerkt, kun je ambtenaar van staat worden. Dit betekent dat je zelfstandig aan (complexe) zaken werkt en conceptuitspraken schrijft. Je beschikt over gedegen analytische en methodische vaardigheden en je kunt je goed uiten op papier.

Meetlat

Drieënhalf tot vijf jaar na binnenkomst: zelfstandig werkend jurist

  • Je bent in staat richtinggevende uitspraken te schrijven, die afwijken van de standaard
  • Je specialiseert je in onderwerp naar wens verder
  • Je functioneert als juridische vraagbaak en begeleidt minder ervaren collega’s
  • Je levert een bijdrage aan projecten binnen de directie, zoals het opstellen van een jaarverslag en juridische handboeken

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Wie de fijne kneepjes van het vak als jurist onder knie heeft, kijkt verder. De Raad biedt faciliteiten om je verder te kunnen ontwikkelen: tijd, middelen en cursussen. Je kunt je binnen de Raad verder specialiseren. Lijkt het je boeiend anderen te begeleiden in hun leerproces? Als seniorjurist begeleid je startende juristen. Hiervoor krijg je vaardigheidstrainingen, coachingscursussen en intervisie-mogelijkheden. Beschik je over goede praktische (management)vaardigheden? Dan geven we je de kans die te ontplooien via een speciaal opleidingstraject. Dat kan op termijn leiden tot een functie als hoofd van een unit.

Naar een andere werkplek?

Het is belangrijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Detacheringen en stages bieden je deze mogelijkheid. Binnen de Raad zelf bestaat de mogelijkheid van detachering op een andere afdeling of een andere directie. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om tijdelijk extern gedetacheerd te worden bij bijvoorbeeld de Directie Juridische Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Doorgroeien naar de rechterlijke macht

Een logische vervolgstap op de functie als jurist bij de Raad van State is een functie binnen de rechterlijke macht. Je werkervaring bij de Raad komt dan goed van pas. Na zes jaar werkervaring als jurist bij de Raad kun je een functie bij de rechterlijke macht overwegen.

Kansrijk in de arbeidsmarkt

Juristen met werkervaring bij de Raad van State zijn gewild op de arbeidsmarkt vanwege hun kennisniveau en goede redactionele, methodische en analytische vaardigheden. De Raad staat bekend als een kennisintensieve organisatie met aandacht voor interne opleidingen. We vinden het belangrijk dat onze juristen zich constant blijven ontwikkelen, voor de Raad van State, maar vooral ook voor zichzelf.