Stages


De Raad van State biedt studenten die in de masterfase van hun universitaire studie rechten zitten normaal gesproken de mogelijkheid om tijdens een korte 'snuffelstage' van twee weken een kijkje te nemen in onze bestuursrechtelijke keuken. Omdat we met corona te maken hebben en de daarbij horende maatregelen, nemen we nu geen studenten aan voor de snuffelstage. Als er weer meer mogelijkheden zijn, hopen we snel weer snuffelstages aan te kunnen bieden. Houd deze pagina daarom bij interesse goed in de gaten, want hier lees je de actuele informatie.

Inhoud van de stage

In korte tijd maak je actief kennis met het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak en de juristen van de directie. Tijdens de stage word je intensief begeleid door een ervaren jurist van de directie Bestuursrechtspraak. Je wordt geïntroduceerd in de wereld van het bestuursrecht en vanzelfsprekend kun je bij de begeleidend jurist met al je vragen terecht. Je begint vanaf de eerste dag met je eigen zaken. Zo heb je direct invloed op het resultaat en leer je veel door te dóen.

Je werkzaamheden zijn deels afhankelijk van de juridische kamer waarin je meeloopt. In de Vreemdelingenkamer bereid je bijvoorbeeld zelf een aantal zaken voor, woon je een raadkamer bij en stel je samen met je stagebegeleider de conceptuitspraken op. In de Omgevingskamer en Algemene kamer bereid je samen met je stagebegeleider twee voorlopige voorzieningen voor en woon je actief de bijbehorende zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak bij. Je zit tijdens de zitting naast de stagebegeleider/griffier, maakt aantekeningen van de rechtszitting, woont de raadkamer bij en werkt samen met je begeleider de conceptuitspraak uit.

Naast je werkzaamheden voor een van de kamers krijg je tijdens je stageperiode een uitgebreide uitleg over de Raad van State, de geschiedenis, de werkzaamheden, de inrichting van de organisatie en word je bekend met de gebouwen van de Raad.

Interesse?

Vertel ons in je sollicitatie waarom je graag stage wilt lopen bij de Raad van State, wat je (verwachte) afstudeerdatum is en in welke periode je stage wilt lopen. Je kunt je brief met cv en cijferlijst mailen naar: wer­ken@raad­van­sta­te.nl (ter attentie van mr. Elise van Leening, waarnemend adjunct-directeur Bestuursrechtspraak). Op basis van de binnengekomen sollicitaties wordt vervolgens een selectie gemaakt en word je uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt gekeken in welke periode en in welke kamer de stage kan plaatsvinden. Heb je nu al vragen over de stage, dan kun je die per mail stellen via wer­ken@raad­van­sta­te.nl.

Sebastiaan Testimonial tile

Sebastiaan Renkema

Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

Stage lopen is dé manier om kennis te maken met de Raad.