Stages


Is werken voor de Afdeling bestuursrechtspraak iets voor jou? Maak dan kennis met de Raad tijdens een tweeweekse stage! De Raad van State biedt studenten die in de masterfase van hun universitaire studie Rechtsgeleerdheid zitten de mogelijkheid om tijdens een korte 'snuffelstage' een kijkje te nemen in onze keuken.

Inhoud van de stage

In korte tijd maak je actief kennis met het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak en de juristen van de directie.Tijdens de stage word je intensief begeleid door een ervaren jurist van de directie Bestuursrechtspraak, die je introduceert in de wereld van het bestuursrecht en bij wie je natuurlijk met al je vragen terecht kunt. Je begint vanaf de eerste dag met je eigen zaken. Zo heb je direct invloed op het resultaat en leer je veel door te dóen.

Je werkzaamheden zijn deels afhankelijk van de juridische kamer waarin je gaat meelopen. In de Vreemdelingenkamer bereid je bijvoorbeeld zelf een aantal zaken voor, woon je een raadkamer bij en stel je samen met je stagebegeleider de concept uitspraken op. In de Omgevingskamer en Algemene kamer bereid je samen met je stagebegeleider twee voorlopige voorzieningen voor en woon je actief de bijbehorende zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak bij. Je zit tijdens de zitting naast de stagebegeleider/griffier, maakt aantekeningen van de rechtszitting, woont de raadkamer bij en werkt samen met je begeleider de conceptuitspraak uit.

Naast je werkzaamheden voor een van de kamers krijg je tijdens je stageperiode een uitgebreide uitleg over de Raad van State, de geschiedenis, de werkzaamheden, de inrichting van de organisatie en word je rondgeleid door de gebouwen van de Raad.

Interesse?

Ben je geïnteresseerd in een stage bij de Raad van State? Solliciteer dan direct! Vertel ons waarom je graag stage wilt lopen bij de Raad van State, wat je (verwachte) afstudeerdatum is en in welke periode je stage wilt lopen. Je kunt je brief met cv en cijferlijst mailen naar: werken@raadvanstate.nl (ter attentie van mevrouw mr. R.A. de Wit, adjunct-directeur Bestuursrechtspraak). Op basis van de binnengekomen sollicitaties wordt vervolgens een selectie gemaakt en word je uitgenodigd voor een gesprek. Daarna wordt gekeken in welke periode en in welke kamer de stage kan plaatsvinden. Heb je nu al vragen over de stage, dan kun je die per mail stellen via werken@raadvanstate.nl.

Sebastiaan Testimonial tile

Sebastiaan Renkema

Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

Stage lopen is dé manier om kennis te maken met de Raad.