Kimberly Bertrand


Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

Werkt sinds mei 2018 bij de Raad van State in de Ruimtelijke-ordeningskamer
Afgestudeerd aan: Universiteit Maastricht (Nederlands recht)

Sollicitatieprocedure

Tijdens mijn master (forensica, criminologie en rechtspleging) heb ik deelgenomen aan de In-Housedag van de Raad van State en was ik erg enthousiast geworden om te solliciteren. Een baan met maatschappelijke betrokkenheid en daarnaast met juridisch uitdagende geschillen, dat leek me wel wat! Helaas was dit een slechte timing, want op dat moment was er een vacaturestop bij de Raad van State. Ik ben toen aan de slag gegaan als jurist bij de gemeente Roermond, maar telkens als ik een uitspraak van de Raad van State moest opzoeken, klikte ik op ‘werken bij’ om te kijken of er al vacatures waren. Toen ik zag dat er weer mensen werden aangenomen, ben ik meteen gaan solliciteren. Tijdens het maken van de casus schoot er veel door mijn hoofd. Van “wat een makkelijke vraag, dit moet een instinker zijn” tot “ik heb geen idee wat ik hiermee moet”. Achteraf is het leuk om te ervaren dat deze gedachten bij de voorbereiding van de zaken nog steeds in mij opkomen. De leukste uitdaging in het werk vind ik dan ook om na wat uitzoekwerk en gepuzzel toch tot een juridisch kloppend oordeel te komen. De casus tijdens de sollicitatie geeft daarom een goed beeld van het werk.

Toen ik werd aangenomen betekende dit voor mij niet alleen een nieuwe baan, maar ook dat ik, samen met mijn vriend, binnen twee maanden tijd van Maastricht naar Utrecht ging verhuizen. Heel wat veranderingen dus, maar door de prettige sfeer voelde ik mij meteen thuis bij de Raad van State.

Eerste zitting

Een eerste zitting is natuurlijk spannend. Maar ik vond het heel interessant om te zien hoe de staatsraad het gesprek aanging met partijen. Aan het einde van de zitting gaf de appellant aan dat hij, ongeacht de uitkomst van de zaak, heel blij was dat de staatsraad zo goed naar hem had geluisterd. Vervolgens tijdens de raadkamer kreeg ik als eerste het woord. Vanaf het eerste moment word je serieus genomen als jurist en gesprekspartner tijdens de raadkamer. De Raad van State is voor mij uniek als werkgever door de prettige sfeer op de werkvloer, met tegelijkertijd werkzaamheden op hoog juridisch niveau. Doordat je hierbij vanaf het moment dat je binnenkomt de juiste begeleiding krijgt, mag je vanaf dag één al zelf aan de slag met ontzettend uitdagende zaken.

Naast het werk

De allerleukste activiteit naast het werk vind ik de sportdag in september waarbij door iedereen ontzettend fanatiek wordt gestreden om de eerste plek. Tijdens die dag leer je jouw collega’s – collega’s én staatsraden – op een heel andere manier kennen.

Kimberly Bertrand