​Sabrina de Koning


Jurist bij de directie Bestuursrechtspraak

Werkt sinds maart 2011 bij Raad van State in de Algemene kamer
Afgestudeerd aan: Universiteit Leiden (strafrecht)

Jouw mening telt

Toen ik als 23-jarige op zoek ging naar een baan, wilde ik aan de slag bij een werkgever waar ik goed zou worden begeleid. Ik wilde mijn carrière starten bij een werkgever waar ik zelfstandig ingewikkelde rechtsvragen leerde beantwoorden. En eerlijk is eerlijk: het is toch geweldig om bij de hoogste bestuursrechter van Nederland te mogen werken? Er zijn heel veel leuke aspecten aan het werk bij de Raad. Het leukst is denk ik wel het feit dat jouw mening als jurist, hoe jong en onervaren je ook bent, meetelt. Je bent de eerste die een zaak bekijkt en daar iets van vindt.

Aandacht voor groei

De Raad van State is een werkgever die het belangrijk vindt dat medewerkers doorgroeien. Vanaf het moment dat je begint bij de Raad, werk je naar je benoeming tot ambtenaar van staat toe, een mijlpaal in je carrière. Tot mijn grote verbazing mag je al tijdens je eerste zitting echt een grote rol spelen tijdens ‘raadkameren’ na afloop. En daar worden soms pittige discussies gevoerd; erg leuk!

Dynamische werkomgeving

Ik heb zelden een “standaard werkdag”. Mensen denken wel eens dat je als jurist de hele dag saai achter je bureau zit. Er zijn dagen dat ik wel eens denk: was dat maar zo! Ik weet eigenlijk nooit hoe mijn dag eruit zal zien. Ben ik de hele dag aan het overleggen over een conceptuitspraak? Komt er nog een stuk van een partij binnen in een zaak die ik heb bekeken? Leiden overleggen en nadere stukken tot nieuwe inzichten? Maar ook ontvang ik bijvoorbeeld groepen scholieren en studenten, die ik met veel plezier vertel over mijn werk bij de Raad van State. Mijn beeld dat de Raad een wat ‘stoffige’ werkgever was, klopte gelukkig helemaal niet!

Sabrina de Koning