Je ontwikkeling als jurist

De eerste drie jaren zijn ervoor om je basisvaardigheden onder de knie te krijgen en te groeien in het vak. Je leert hoe je de rechtsvragen formuleert en analyseert (eerst de eenvoudige daarna de complexe). Je leert deze rechtsvragen grotendeels beantwoorden en creatieve oplossingen aan te dragen. Hierbij heb je oog voor nuances en gevolgen voor de rechtspraktijk.

Na ongeveer drie jaar onder begeleiding van een senior jurist te hebben gewerkt, kun je ambtenaar van staat worden. Dit betekent dat je zelfstandig aan (complexe) zaken werkt en conceptuitspraken schrijft. Je beschikt over gedegen analytische en methodische vaardigheden en je kunt je goed uiten op papier.

Goede doorgroeimogelijkheden

Binnen de Raad van State kun je doorgroeien. Je kunt je verder specialiseren of als senior jurist anderen in hun leerproces gaan begeleiden. Buiten de Raad van State kun je naar veel werkgevers doorstromen. Denk aan de advocatuur, de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven.

Naar de rechterlijke macht

Een logische vervolgstap op de functie als jurist is die tot de rechterlijke macht. Ook daar komt je werkervaring bij de Raad van State goed van pas. Na zes jaar werkervaring als jurist bij de Raad kun je een functie bij de rechterlijke macht overwegen.