Uitspraak 201707123/2/A1


Volledige tekst

201707123/2/A1.
Datum beslissing: 31 mei 2018

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Beslissing op het verzoek om verschoning (ex artikel 8:19 van de Algemene wet bestuursrecht; hierna: de Awb) van

mr. H.G. Sevenster

Procesverloop

Ten aanzien van zaak nr. 201707123/1/A1, die op 7 juni 2018 ter zitting zal worden behandeld, heeft staatsraad Sevenster, die deel uitmaakt van de meervoudige kamer die belast is met de behandeling van deze zaak, op 28 mei 2018 het verzoek gedaan zich te mogen verschonen.

Overwegingen

1. Ingevolge artikel 8:19, eerste lid, van de Awb kan op grond van feiten en omstandigheden als bedoeld in artikel 8:15 elk van de rechters die een zaak behandelen, verzoeken zich te mogen verschonen.

In artikel 8:15 is bepaald dat op verzoek van een partij elk van de rechters die een zaak behandelen, kan worden gewraakt op grond van feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

2. In de zaak is de verbindendheid van het Besluit hernieuwbare energie vervoer aan de orde. Over dit Besluit heeft de Afdeling advisering van de Raad van State advies uitgebracht. Staatsraad Sevenster legt aan haar verzoek ten grondslag dat zij deel uitmaakte van de Afdeling advisering toen het advies werd uitgebracht. Om iedere schijn van vooringenomenheid bij de behandeling van het beroep te voorkomen, heeft zij verzocht zich te mogen verschonen.

3. De Afdeling acht, gezien deze motivering, de inwilliging van het verzoek gerechtvaardigd.

4. Gelet op vorenstaande, wordt het verzoek toegewezen.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

wijst het verzoek toe.

Aldus vastgesteld door mr. D.A.C. Slump, voorzitter, en mr. H. Troostwijk en mr. R. Uylenburg, leden, in tegenwoordigheid van mr. N.D.T. Pieters, griffier.

w.g. Slump w.g. Pieters
voorzitter griffier

Uitgesproken in het openbaar op 31 mei 2018

473.