Uitspraak 202007050/3/R3


Volledige tekst

202007050/3/R3.
Datum beslissing: 1 november 2022

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Beslissing op het verzoek om verschoning (ex artikel 8:19 van de Algemene wet bestuursrecht: hierna: Awb) van:

mr. H.J.M. Besselink

Procesverloop

Ten aanzien van zaak nr. 202007050/1/R3, die op 3 november 2022 op zitting zal worden behandeld, heeft staatsraad Besselink, die als lid van de meervoudige kamer belast is met de behandeling van deze zaak, op 1 november 2022 het verzoek gedaan zich te mogen verschonen.

Overwegingen

1.       Ingevolge artikel 8:19, eerste lid, van de Awb kan op grond van feiten en omstandigheden als bedoeld in artikel 8:15 elk van de rechters die een zaak behandelen, verzoeken zich te mogen verschonen.

In artikel 8:15 is bepaald dat op verzoek van een partij elk van de rechters die een zaak behandelen, kan worden gewraakt op grond van feiten en omstandigheden waardoor de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.

2.       De staatsraad heeft te kennen gegeven dat bij de voorbereiding van bovenvermelde zaak is gebleken dat één van de partijen het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is. Dit college heeft hij in het recente verleden, voorafgaand aan zijn benoeming als staatsraad, als advocaat bijgestaan in een aantal rechtbankprocedures. Tegen de in die procedures gedane uitspraken loopt thans nog hoger beroep bij de Afdeling. Om iedere schijn van vooringenomenheid bij de behandeling van het beroep te voorkomen, heeft hij verzocht om verschoning.

3.       De Afdeling acht, gezien deze motivering, inwilliging van het verzoek gerechtvaardigd.

4.       Gelet op het vorenstaande, wordt het verzoek toegewezen.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

wijst het verzoek toe.

Aldus vastgesteld door mr. J.Th. Drop, voorzitter, en mr. C.H.M. van Altena en mr. R. Uylenburg, leden, in tegenwoordigheid van mr. N.D.T. Pieters, griffier.

w.g. Drop
voorzitter

w.g. Pieters
griffier

Uitgesproken in het openbaar op 1 november 2022

473