Uitspraak 201906309/2/R4


Volledige tekst

201906309/2/R4.
Datum uitspraak: 5 maart 2020

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak van de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de verzoeken om het treffen van een voorlopige voorziening (artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) in het geding tussen:

1.    [appellant sub 1] en anderen, wonend te Lichtenvoorde, gemeente Oost Gelre,

2.    Land- en Tuinbouworganisatie Noord, gevestigd te Zwolle (hierna: LTO Noord),

verzoekers.

Procesverloop

Bij besluit van 16 juli 2019 heeft de raad het bestemmingsplan "Buitengebied herziening zonnepark Nieuwendijk Lievelde" vastgesteld.

Tegen dit besluit hebben [appellant sub 1] en anderen en LTO Noord beroep ingesteld.

Nadien hebben [appellant sub 1] en anderen en LTO Noord de voorzieningenrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

LTO heeft een nader stuk ingediend.

Overwegingen

1.    De voorzieningenrechter doet uitspraak zonder zitting.

2.    Het oordeel van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter en is niet bindend in de bodemprocedure.

3.    Op 28 oktober 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oost-Gelre een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een solarpark tussen de Nieuwendijk, Stikkemaatsdijk en Berkendijk in Lievelde. Tegen de omgevingsvergunning hebben [appellant sub 1] en anderen en LTO Noord bezwaar gemaakt. Het college dient nog een beslissing op de bezwaarschriften te nemen.

Uit telefonisch contact met de ambtelijke ondersteuning van het college is gebleken dat het voornemen bestaat om op 10 maart 2020 te beslissen op bezwaar.

4.    Met het verzoek om het bestemmingsplan te schorsen, beogen [appellant sub 1] en anderen en LTO Noord te voorkomen dat de omgevingsvergunning bij de door het college nog te nemen beslissing op bezwaar in stand blijft.

5.    De voorzieningenrechter merkt op dat, zolang het onderhavige plan in werking is, dit als toetsingskader geldt voor de beslissing op bezwaar inzake de omgevingsvergunning. Als het verzoek om een voorlopige voorziening wordt afgewezen, zal dit ertoe leiden dat het solarpark gerealiseerd kan worden gelet op de verleende omgevingsvergunning, aangezien het voorliggende bestemmingsplan als toetsingskader geldt voor de beslissing op bezwaar. In geval van afwijzing van het verzoek om een voorlopige voorziening ontstaat mogelijk een onomkeerbare situatie, ongeacht de uitkomst van de bodemzaak. Dit volgt uit de zogenoemde Tegelen-jurisprudentie, die is neergelegd in de uitspraak van de Afdeling van 21 december 1999, ECLI:NL:RVS:1999:AA4296.

6.    Gelet op de spoedig te nemen beslissing op bezwaar, en de omstandigheid dat er geen gelegenheid is om partijen voordien op een zitting te horen, ziet de voorzieningenrechter aanleiding om thans, teneinde een onomkeerbare situatie te voorkomen, een ordemaatregel te treffen.

De voorzieningenrechter betrekt hierbij dat op korte termijn, tijdens een zitting op 26 maart 2020, ambtshalve kan worden bezien of aanleiding bestaat de bij deze uitspraak getroffen voorlopige voorziening met toepassing van artikel 8:87 van de Awb op te heffen of te wijzigen. Overigens zullen partijen een afzonderlijke uitnodigingsbrief ontvangen voor deze zitting.

7.    Gelet op het vorenstaande ziet de voorzieningenrechter aanleiding om het verzoek als kennelijk gegrond toe te wijzen en de hierna te melden voorlopige voorziening te treffen.

8.    Gelet op het feit dat thans uitsluitend een voorlopige voorziening als ordemaatregel wordt getroffen, ziet de voorzieningenrechter thans geen aanleiding voor een proceskostenveroordeling. Over de proceskosten (en het griffierecht) zal worden beslist op het moment waarop de voorzieningenrechter uitspraak doet in het kader van de vraag of aanleiding bestaat de voorlopige voorziening op te heffen of te wijzigen.

Beslissing

De voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

schorst bij wijze van voorlopige voorziening het besluit van 16 juli 2019 van de raad van de gemeente Oost-Gelre tot vaststelling van het bestemmingsplan "Buitengebied herziening zonnepark Nieuwendijk Lievelde".

Aldus vastgesteld door mr. E. Helder, voorzieningenrechter, in tegenwoordigheid van mr. M.L.M. van Loo, griffier.

w.g. Helder    w.g. Van Loo
voorzieningenrechter    griffier

Uitgesproken in het openbaar op 5 maart 2020

418.