Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Bestuursrechtspraak.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 23 mei 2024 heeft de raad de gemeente Bernheze het bestemmingsplan "Hofsteeg (tegenover [locatie]), Nistelrode" vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt op een perceel, gelegen tegenover [locatie] te Nistelrode, een ruimte-voor-ruimtewoning mogelijk. De locatie is gelegen aan de Hofsteeg in de buurtschap Donzel. Het plan voorziet ook in de landschappelijke inpassing van de ruimte-voor-ruimtewoning. Het college van GS en [verzoeker sub 2] zijn het niet eens met het bestemmingsplan voor de ruimte-voor-ruimtewoning, omdat dit plan volgens hen in strijd is met de regels in de Interim Omgevingsverordening Noord-Brabant. Zij betogen verder dat de gekozen locatie in strijd is met het gemeentelijke beleid. [verzoeker sub 2] betoogt tot slot dat het gedane onderzoek naar dassen onvolledig is, verouderd is en niet bruikbaar is.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4921
- Datum uitspraak
- 4 december 2024
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- RO - Noord-Brabant
Bij besluit van 11 juli 2024 heeft de raad van de gemeente Woerden het bestemmingsplan en exploitatieplan "Uitbreiding bedrijventerrein Putkop" vastgesteld. Het bestemmingsplan en exploitatieplan hebben betrekking op de uitbreiding van een bestaand bedrijventerrein in Harmelen, op onbebouwde gronden die in het voorheen geldende plan een agrarische bestemming hadden. [verzoeker] en anderen zijn gezamenlijk eigenaar van drie percelen in het plangebied, die het grootste deel van het plangebied beslaan. Volgens [verzoeker] en anderen kan de uitvoering van het bestemmingsplan op korte termijn starten. De raad heeft meegedeeld dat een onteigeningsprocedure zal worden opgestart om hun gronden in het plangebied te verwerven. Zij verzoeken het bestemmingsplan en exploitatieplan te schorsen om dit voorkomen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4969
- Datum uitspraak
- 4 december 2024
- Voorlopige voorziening
- RO - Utrecht
Bij besluit van 1 december 2021 heeft het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant het verzoek van de milieuvereniging om handhavend op te treden tegen [partij] afgewezen. In deze procedure gaat het om een verzoek om handhavend op te treden tegen [partij], omdat hij volgens de milieuvereniging de vergunningplicht in de Wet natuurbescherming overtreedt. De rechtbank heeft geoordeeld dat het college ten onrechte geen overtreding heeft geconstateerd, omdat voor de herstart van de veehouderij een natuurvergunning is vereist, waarover [partij] niet beschikt. De rechtbank heeft daarbij overwogen dat [partij] de aan haar rechtsvoorganger verleende oude Hinderwetvergunning niet kan gebruiken als referentiesituatie. De rechtbank heeft daarom het besluit 19 juli 2022 vernietigd en het college opgedragen om binnen drie maanden een nieuw besluit te nemen met in achtneming van haar uitspraak. Het college is het niet eens met het oordeel van de rechtbank en heeft daarom hoger beroep ingesteld. Het college heeft de voorzieningenrechter gevraagd om de voorlopige voorziening te treffen dat het geen nieuw besluit hoeft te nemen, totdat de Afdeling op het hoger beroep heeft beslist.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4907
- Datum uitspraak
- 29 november 2024
- Voorlopige voorziening
- Milieu - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 28 november 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Lansingerland aan [verzoeker sub 1] een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een woning nabij Hoeksekade, sectie B nummer 6254 in Bergschenhoek. [partij] heeft een orchideeën-potplantenbedrijf op het perceel [locatie] in Bergschenhoek, direct naast de bouwlocatie van de woning. Zij stelt dat er geen sprake is van een goede ruimtelijke ordening als er een woning op een afstand van minder dan 10 m van haar bedrijf gebouwd wordt.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4920
- Datum uitspraak
- 29 november 2024
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Bouwen
Bij besluit van 6 oktober 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Gorinchem aan Compagnon Investments B.V. een omgevingsvergunning verleend voor het verbouwen van een bestaand pand tot veertien woningen op de percelen Nieuwe Walsteeg 5, 7, 7a, 7b en 7c, Arkelstraat 85, 85a en 85b en Haarstraat 69, 69a, 71, 71 a, 73 en 73a in Gorinchem. Compagnon heeft op 14 april 2022 een omgevingsvergunning aangevraagd voor het verbouwen van een pand met daarin een voormalige woonwinkel tot veertien woningen op het perceel. [verzoekster] woont op het perceel [locatie]. Zij vreest voor meer parkeeroverlast als gevolg van het plan. De rechtbank heeft in haar uitspraak van 26 augustus 2024 overwogen dat het college in zijn besluiten van 6 oktober 2022 en 9 mei 2023 ten onrechte de parkeerbehoefte niet heeft onderzocht. De rechtbank heeft daarom geoordeeld dat het besluit op bezwaar een gebrek bevat. Dit gebrek heeft het college volgens de rechtbank hersteld met het besluit van 21 december 2023. [verzoekster] kan zich niet verenigen met de overwegingen en het oordeel van de rechtbank over de berekening van de parkeerbehoefte als gevolg van het plan.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4916
- Datum uitspraak
- 29 november 2024
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Bouwen
Bij besluit van 27 juni 2024 heeft de raad van de gemeente Doetinchem het bestemmingsplan "Plus supermarkt Wehl - 2023" vastgesteld. Bij besluit van 9 juli 2024 heeft het college de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe supermarkt in het plangebied verleend. Het plan en omgevingsvergunning maken de bouw van een supermarkt mogelijk in Wehl, op de hoek van de Koningin Wilhelminastraat en de Julianastraat. Het betreft hier de verplaatsing van een bestaande supermarkt, die nu nog in de Stationsstraat in Wehl is gevestigd. Daarbij zullen onder andere een aantal woningen in het plangebied worden gesloopt. [verzoeker] en anderen wonen in de nabije omgeving van het plangebied.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4848
- Datum uitspraak
- 28 november 2024
- Voorlopige voorziening
- RO - Gelderland
Bij besluit van 16 mei 2024 heeft de burgemeester van Berg en Dal de aanvraag van MFE B.V. voor een vergunning op grond van de Alcoholwet geweigerd. MFE B.V. exploiteert het horecabedrijf ‘Bistro Le Steak’ aan de Zevenheuvelenweg 81 in Berg en Dal. MFE B.V. heeft een aanvraag voor een vergunning op grond van de Alcoholwet ingediend. In het besluit van 16 mei 2024 heeft de burgemeester de aangevraagde vergunning geweigerd, omdat de [leidinggevende] in enig opzicht van slecht levensgedrag is zoals bedoeld in artikel 27, eerste lid, onder a, van de Alcoholwet in samenhang met artikel 8, eerste lid, onder b, van de Alcoholwet. Daarbij is MFE B.V. gelast het horecabedrijf uiterlijk 29 mei 2024 om 24:00 uur te sluiten en gesloten te houden. MFE B.V. heeft de voorzieningenrechter in haar verzoek verzocht de sluiting van het horecabedrijf te schorsen totdat op het hoger beroep is beslist. Ter motivering van haar verzoek heeft zij betoogd dat zij door de sluiting het horecabedrijf niet kan exploiteren waardoor problemen zijn ontstaan voor personeel, leveranciers, verhuurder en voor de privé situatie van enig bestuurder van MFE B.V., [leidinggevende].
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4906
- Datum uitspraak
- 28 november 2024
- Voorlopige voorziening
- Wet Bibob
Bij besluit van 6 april 2023 heeft de korpschef van politie toestemming als bedoeld in artikel 7, tweede lid, van de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus om [wederpartij] beveiligingswerkzaamheden te laten verrichten, onthouden. [wederpartij] is in 2022 begonnen met de opleiding MBO 2 Beveiliger. Het stageonderdeel van deze opleiding zou hij doen bij het ROC in Arnhem. Om [wederpartij] in het kader van de stage beveiligingswerkzaamheden te laten verrichten, heeft het ROC ingevolge artikel 7, tweede lid, van de Wpbr, toestemming van de korpschef nodig. Hierom heeft het ROC op 27 maart 2023 de korpschef verzocht om deze toestemming. In het besluit van 6 april 2023 heeft de korpschef de toestemming als bedoeld in artikel 7, vierde lid, van de Wpbr, onthouden, omdat [wederpartij] volgens de korpschef niet beschikt over de voor het te verrichten beveiligerswerk vereiste betrouwbaarheid die nodig is voor het te verrichten beveiligerswerk. Bij zijn beoordeling heeft de korpschef paragraaf 3.3 van de Beleidsregels particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureau 2019 toegepast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4841
- Datum uitspraak
- 27 november 2024
- Voorlopige voorziening / hoofdzaak
- Beveiligingswerkzaamheden
Bij besluit van 28 april 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Ede [verzoeker] onder oplegging van een dwangsom gelast een serre op het perceel [locatie] in Otterlo te verwijderen en verwijderd te houden. De serre op het perceel is gebouwd aan een recreatiewoning. [verzoeker] is eigenaar van het perceel en van de recreatiewoning die is gelegen op [recreatiepark]. Op 9 maart 2022 hebben toezichthouders van de gemeente geconstateerd dat zonder een omgevingsvergunning aan een gevel van de recreatiewoning een aanbouw in de vorm van een serre is gebouwd van 23,07 m². Bij besluit van 28 april 2022 is aan [verzoeker] een last onder dwangsom opgelegd, strekkende tot het verwijderen en verwijderd houden van de aanbouw. Uit het besluit volgt dat de serre is gebouwd zonder een omgevingsvergunning voor het bouwen als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, aanhef en onder a, van de Wabo en dat de recreatiewoning in strijd met het ter plaatse geldende bestemmingsplan [Recreatiepark] een grotere (grond)oppervlakte heeft dan is toegestaan.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4807
- Datum uitspraak
- 25 november 2024
- Voorlopige voorziening
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 29 april 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van Ede [verzoekers] onder oplegging van een dwangsom gelast een serre en een schuur op het perceel [locatie] in Otterlo te verwijderen en verwijderd te houden. Op het perceel is een recreatiewoning aanwezig. [verzoekers] is eigenaar van het perceel en van de recreatiewoning die is gelegen op recreatiepark "De Zanding". Op 3 maart 2022 heeft een toezichthouder van de gemeente geconstateerd dat zonder een omgevingsvergunning aan een gevel van de recreatiewoning een aanbouw in de vorm van een serre is gebouwd van 33,54 m². Verder is geconstateerd dat een schuur is gebouwd van 6 m². Bij besluit van 29 april 2022 is aan [verzoekers] een last onder dwangsom opgelegd, strekkende tot het verwijderen en verwijderd houden van de serre en de schuur.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2024:4811
- Datum uitspraak
- 25 november 2024
- Voorlopige voorziening
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom