Uitspraken
De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land. In dit onderdeel vindt u alle uitspraken die de Raad van State op zijn website publiceert. Meer informatie over de rechterlijke taak van de Afdeling bestuursrechtspraak vindt u in de rubriek Ons werk.
Toon overzicht van de actuele uitspraken:
Bij besluit van 12 juli 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Groningen aan de gemeente Groningen een omgevingsvergunning verleend voor het realiseren van een brug, het aanpassen/herinrichten van de kade en het wijzigen van de groenstructuur ter plaatse van het Kattendiep/Schuitendiep te Groningen. Het college heeft de omgevingsvergunning verleend omdat de gemeente Groningen ter plaatse van het Kattendiep/Schuitendiep een brug wil realiseren, genaamd de Kattenbrug. De brug verbindt het Gedempte Kattendiep met het Schuitendiep en is onderdeel van een nieuwe busroute. [appellant] is eigenaar van het pand [locatie] te Groningen, dat tegenover de plek ligt waar de brug is voorzien. Hij kan zich niet verenigen met de verleende omgevingsvergunning. Volgens [appellant] is het realiseren van een brug ten behoeve van verkeer wel in strijd met het bestemmingsplan en is onvoldoende belang toegekend aan het beschermd stadsgezicht.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1159
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Bouwen
Bij besluit van 6 maart 2020 heeft de NIWO de Vervoerders, Inzamelaars, Handelaars en Bemiddelaars registratie van [appellante] beëindigd. [appellante] beschikte over een VIHB-registratie. Een VIHB-registratie is verplicht voor bedrijven die zich bezig houden met bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke stoffen. [appellante] beschikte over een VIHB-registratie. Een VIHB-registratie is verplicht voor bedrijven die zich bezig houden met bedrijfsafvalstoffen of gevaarlijke stoffen. Het besluit om de VIHB-registratie te beëindigen, is gebaseerd op artikel 6 van de Regeling inzamelaars, vervoerders, handelaars en bemiddelaars van afvalstoffen. Deze regeling is gebaseerd op onder meer artikel 10.45, vijfde lid en artikel 10.55, vierde lid, van de Wet milieubeheer, waarin criteria zijn gegeven voor de VIHB-registratie. Voor het verkrijgen van de VIHB-registratie geldt onder meer dat voldaan moet worden aan de eis van betrouwbaarheid, als bedoeld in artikel 4, onderdeel a, van de Regeling.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1130
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- Afval
Bij besluit van 20 december 2019 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag de aanvraag van Groendaelstaete I om een omgevingsvergunning voor het bouwen van 10 appartementen met parkeerkelder aan de Van Speijkstraat ongenummerd, naast nummer 1 in Den Haag, en het verplaatsen van de uitrit op het voorerf, het veranderen van de tuin en het kappen van 9 bomen, afgewezen. Op 25 juni 2018 heeft Groendaelstaete I een aanvraag hiervoor ingediend. De rechtbank heeft in de aangevallen uitspraak geoordeeld dat een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad van Den Haag in dit geval niet was vereist. [appellant] en anderen kunnen zich niet verenigen met de aangevallen uitspraak. Zij wonen allen in de directe omgeving van de kantoorvilla aan de Van de Spiegelstraat en Van Speijkstraat.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1136
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Bouwen
Bij besluit van 14 juli 2017, gepubliceerd in de Staatscourant van 25 juli 2017, heeft de minister van Buitenlandse Zaken, in overeenstemming met de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Financiën, [wederpartij] aangewezen als persoon op wie de Sanctieregeling Terrorisme 2007-II (hierna: de Sanctieregeling) van toepassing is. De minister van Buitenlandse Zaken heeft van de AIVD een ambtsbericht ontvangen. Daarin staat dat [wederpartij] deel uitmaakt van Devrimci Halk Kurtuluş Partisi/Cephesi en daarvoor fondsen werft. Deze organisatie is door de Europese Unie aangemerkt als terroristisch. In het ambtsbericht wordt tevens gesteld dat [wederpartij] door het werven van fondsen de terroristische activiteiten van deze organisatie ondersteunt. De minister heeft [wederpartij] daarom aangewezen als persoon op wie de Sanctieregeling van toepassing is. Door de aanwijzing kan [wederpartij] niet beschikken over zijn geld en mogen aan hem geen middelen worden gegeven.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1138
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Overige
Bij brief van 14 oktober 2019 heeft de Toetsingscommissie urgentie de aanvraag van [appellant A] en [appellant B] om urgentie voor een sociale huurwoning in de regio ‘s-Hertogenbosch afgewezen. In ‘s-Hertogenbosch wordt de verdeling van sociale huurwoningen geregeld door de coöperatie WoonService Regionaal Coöperatief U.A. WoonService is een privaatrechtelijke rechtspersoon die in 2015 is opgericht. Het is een samenwerkingsverband van verschillende woningcorporaties. Om met voorrang in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning kan urgentie worden verleend. Tot 1 november 2017 was de urgentieregeling geregeld in de toenmalige huisvestingsverordening. De uitvoering was door het college van burgemeester en wethouders van ‘s-Hertogenbosch gemandateerd aan de samenwerkende woningcorporaties.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1127
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Verordeningen
Bij besluit van 19 maart 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders van Staphorst het verzoek van [appellanten] van 21 januari 2020 om handhavend op te treden tegen het zonder omgevingsvergunning vervangen van de achter- en zijgevel van het bijgebouw op het perceel [locatie A] in Staphorst afgewezen. Het college heeft bij dat besluit het verzoek van [appellanten] om handhavend op te treden tegen het strijdig gebruik van het weiland achter de woning op het perceel toegewezen. [appellanten] wonen op het perceel [locatie B] in Staphorst. Zij hebben ook beiden een bedrijf op de percelen [locatie C] en [locatie B]: [appellant A] heeft een autoschadeherstelbedrijf en [appellant B] werkt als coach. Dat is naast het perceel waar het in deze procedure om gaat. Op 21 januari 2020 hebben [appellanten] verzocht om handhavend op te treden tegen het zonder omgevingsvergunning vervangen van de complete achtergevel en een gedeelte van de zijgevel van het bijgebouw achter de woning op het perceel en tegen het strijdig gebruik van het weiland achter de woning.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1162
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Hoger Beroep - Bestuursdwang / Dwangsom
Bij besluit van 1 juni 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Rotterdam aan [partij] een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen van een woongebouw met commerciële ruimtes op een perceel aan de Pannekoekstraat in Rotterdam, kadastraal bekend als Rotterdam 4e afd., sectie AF, nr. 1621. [partij] heeft op 30 juni 2014 een aanvraag voor het bouwplan op het perceel ingediend. Het te realiseren gebouw bestaat uit twee commerciële units van ongeveer 140 m2 en 70 m2 op de begane grond en 21 appartementen op de verdiepingen. De totale bouwhoogte bedraagt 16,5 m en de footprint bedraagt meer dan 300 m2. De appartementen hebben een oppervlakte tussen de 25 m2 en 30 m2. De Frisse Wind en andere bestaat uit een groep van besloten vennootschappen. De Frisse Wind B.V. is eigenaar van de naast het voorgenomen gebouw gelegen bedrijfspanden aan de Pannekoekstraat 8-106 (een kantoorpand) en de Mariniersweg 255, 257 en 259 (een winkel en een horecavoorziening aan de achterzijde van Pannekoekstraat 108 t/m 120).
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1147
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Tussenuitspraak/bestuurlijke lus
- Bouwen
Bij besluit van 11 mei 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Leiden hogere waarden vastgesteld voor de ten hoogste toelaatbare geluidbelasting van de woongebouwen "LEAD 1", "LEAD 2" en "LEAD 3". Bij besluit van 24 juni 2021 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan "LEAD" vastgesteld. De bestreden besluiten maken het project "Leiden LEAD" mogelijk. Dit project maakt onder meer mogelijk de bouw van 580 appartementen in gebouwen van verschillende hoogten, met als maximale bouwhoogte 65, 85, respectievelijk 115 meter. De initiatiefnemer van dit project is RED Company B.V. De appellanten zijn omwonenden die vinden dat het project vanwege zijn omvang hun woonomgeving aantast.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1164
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Eerste aanleg - meervoudig
- RO - Geluid
- RO - Zuid-Holland
Bij besluit van 21 juni 2021 heeft het college van burgemeester en wethouders van Haarlem aan Stichting Elan Wonen een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen en gebruiken van 162 tijdelijke wooneenheden ten behoeve van sociale huurwoningen en huisvesting van statushouders, een cultureel maatschappelijke ruimte en bijbehorende voorzieningen voor een periode van 10 jaar op het perceel ten noordwesten van het Delftplein te Haarlem. Het college heeft eerder bij besluit van 26 augustus 2016 aan Stichting Elan Wonen een omgevingsvergunning verleend voor het bouwen en gebruiken van 160 tijdelijke wooneenheden ten behoeve van sociale huurwoningen en huisvesting van statushouders en vier cultureel maatschappelijke ruimtes voor een periode van 10 jaar op het perceel ten noordwesten van het Delftplein te Haarlem. Het tegen dit besluit gemaakte bezwaar is bij besluit van 18 januari 2017 ongegrond verklaard. Bij uitspraak van 2 augustus 2018 heeft de rechtbank Noord-Holland het hiertegen ingestelde beroep gegrond verklaard, dat besluit vernietigd en het besluit van 26 augustus 2016 herroepen. Bij uitspraak van 4 september 2019, ECLI:NL:RVS:2019:3055, heeft de Afdeling deze uitspraak van de rechtbank bevestigd.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1148
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Tussenuitspraak/bestuurlijke lus
- Bouwen
Bij besluit van 2 november 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van Den Haag aan de Stichting Spoorwegpensioenfonds een omgevingsvergunning verleend voor het veranderen van het kantoorpand op de percelen Alexanderveld 84 tot en met 97 te Den Haag tot 43 appartementen. Stichting Pensioenfonds is eigenaar van een kantoorpand op de percelen. Dit kantoorpand maakt deel uit van een stedenbouwkundig en architectonisch ensemble van negen bouwwerken naar ontwerp van architect R. Bofill. Om de appartementen te realiseren worden aan het kantoorpand drie woonlagen toegevoegd. Hierdoor wordt de maximaal toegestane bouwhoogte met ongeveer 4,5 m overschreden. Ook wordt het kantoorpand aan alle zijden voorzien van balkons. Hierdoor wordt het bouwvlak overschreden. Sens Real Estate is de ontwikkelaar van dit bouwplan. [appellant] en anderen bestaat uit een groep natuurlijke personen die in de omgeving van de percelen woont en zicht heeft op het kantoorgebouw op de percelen.
- ECLI
- ECLI:NL:RVS:2023:1156
- Datum uitspraak
- 22 maart 2023
- Hoger beroep
- Bouwen