Uitspraak 201810093/2/R3


Volledige tekst

201810093/2/R3.
Datum uitspraak: 16 oktober 2019

AFDELING
BESTUURSRECHTSPRAAK

Uitspraak op het verzoek van:

Lightsource NL SPV 1 B.V., gevestigd te Amsterdam,

verzoekster,

om proceskostenveroordeling in geval van intrekking van het beroep (artikel 8:75a van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)).

Procesverloop

Bij besluit van 12 oktober 2018 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Borger-Odoorn de omgevingsvergunning voor het bouwen van een zonnepark op de percelen, kadastraal bekend gemeente Borger, sectie M, nrs. 1022, 1027 en 1028 verleend.

Tegen dit besluit heeft Lightsource beroep ingesteld.

Het college heeft een verweerschrift ingediend.

Lightsource heeft een nader stuk ingediend.

De Afdeling heeft de zaak ter zitting behandeld op 12 juni 2019, waar Lightsource, vertegenwoordigd door mr. V.E. Versluis en mr. R.J. de Heer, beiden advocaat te Rotterdam, en het college, vertegenwoordigd door H.G.J.C. Brink en mr. W. Geelhoed, advocaat te Groningen, zijn verschenen.

Bij brief, bij de Raad van State binnengekomen op 29 juli 2019, heeft Lightsource het beroep ingetrokken en heeft zij de Afdeling verzocht het college te veroordelen in de bij haar opgekomen proceskosten.

Overwegingen

1.    Ingevolge artikel 8:75a, eerste lid, van de Awb kan, in geval van intrekking van het beroep omdat het bestuursorgaan geheel of gedeeltelijk aan de indiener van het beroepschrift is tegemoetgekomen, dat bestuursorgaan bij afzonderlijke uitspraak in de proceskosten als bedoeld in artikel 8:75 van die wet worden veroordeeld.

2.    De Afdeling stelt vast dat Lightsource haar beroep heeft ingetrokken, omdat het college bij besluit van 10 juli 2019 de maximale instandhoudingstermijn van de vergunning op 20 jaar heeft vastgesteld. Het college is met het besluit van 10 juli 2019 geheel tegemoet gekomen aan Lightsource als bedoeld in artikel 8:75a, eerste lid, van de Awb vanwege gronden die Lightsource heeft aangevoerd tegen het besluit van 12 oktober 2018.

3.    Het verzoek dient als gegrond op na te melden wijze te worden toegewezen. Nu sprake is van tegemoetkomen, is de raad gelet op artikel 8:41, zevende lid, van de Awb voorts gehouden tot vergoeding van het betaalde griffierecht over te gaan.

Beslissing

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

I.    veroordeelt het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn tot vergoeding van bij Lightsource NL SPV 1 B.V. in verband met de behandeling van het beroep opgekomen proceskosten tot een bedrag van € 1.024,00 (zegge: duizendvierentwintig euro), geheel toe te rekenen aan door een derde beroepsmatig verleende rechtsbijstand;

II.    gelast dat het college van burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn aan Lightsource NL SPV 1 B.V. het door haar voor de behandeling van het beroep betaalde griffierecht ten bedrage van € 338,00 (zegge: driehonderdachtendertig euro) vergoedt.

Aldus vastgesteld door mr. E. Helder, voorzitter, en mr. S.J.E. Horstink-von Meyenfeldt en mr. B.P.M. van Ravels, leden, in tegenwoordigheid van mr. R.I.Y. Lap, griffier.

w.g. Helder    w.g. Lap
voorzitter    griffier

Uitgesproken in het openbaar op 16 oktober 2019

288-867.