Uitspraak Hof van Justitie over compensatie bij vertraagde vlucht

Gepubliceerd op 17 maart 2016

Vandaag (17 maart 2016) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg een prejudiciële vraag beantwoord over een Europese verordening die recht geeft op financiële compensatie na een geannuleerde of langdurig vertraagde vlucht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State stelde de vraag in maart 2015 in twee afzonderlijke zaken.

Bevoegdheid staatssecretaris

Het gaat in deze zaken om de vraag of passagiers via de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu financiële compensatie door KLM of Royal Air Maroc kunnen afdwingen. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat dit niet kan, omdat tussen passagiers en luchtvaartmaatschappijen een vervoersovereenkomst geldt die wordt beheerst door het civiele recht. Bovendien zijn de bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden van de staatssecretaris "weinig effectief" om betaling van een financiële compensatie door een luchtvaartmaatschappij te bewerkstelligen, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Prejudiciële vraag

Toch wilde de Afdeling bestuursrechtspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg weten of de Europese verordening Nederland verplicht om te regelen dat de staatssecretaris maatregelen kan treffen in elk individueel geval waarin een verzoek om compensatie bij vertraging of annulering van de vlucht niet wordt gehonoreerd. De tekst van de verordening is op dit punt algemeen geformuleerd en biedt hierover dus geen uitsluitsel, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Antwoord van het Hof

Het Hof van Justitie oordeelt dat de nationale autoriteiten een algemeen toezicht houden om de rechten van vliegtuigpassagiers te waarborgen. Zij zijn niet gehouden om op te treden naar aanleiding van individuele klachten tegen luchtvaartmaatschappijen. Nationale wetgeving kan hun echter wel die bevoegdheid verlenen, aldus het Hof in Luxemburg.

Voortzetting behandeling

Met het antwoord van het Hof van Justitie is nog geen einde gekomen aan deze procedures bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij heeft vorig jaar de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van het antwoord van het Hof in Luxemburg. Nu het Hof van Justitie de prejudiciële vraag heeft beantwoord, zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaken voortzetten en daarna definitieve uitspraken doen.

Lees hier (pdf, 35 kB) het persbericht en de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 17 maart 2016.

Lees hier de verwijzingsuitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak van 11 maart 2015 met zaaknummer 201302120/1 (KLM) en zaaknummer 201305166/1 (Royal Air Maroc).