V&W en VROM hoeven nog niet opnieuw te beslissen op bezwaren tegen baanverlenging Eelde

Gepubliceerd op 18 februari 2009

De staatssecretarissen van V&W en VROM hoeven pas opnieuw op de bezwaren tegen de baanverlenging van vliegveld Eelde te besluiten als de Europese Commissie een beslissing heeft genomen over de financiële bijdrage van de Staat aan de bekostiging van de baanverlenging. Na die beslissing krijgen zij daarvoor zes weken de tijd. Dit heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een zaak die was aangespannen door onder meer de Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde (VOLE).

VOLE wilde dat de staatssecretarissen snel opnieuw zouden besluiten over de baanverlenging. Dit nieuwe besluit moet worden genomen nadat de Raad van State in juni 2008 in een uitspraak een eerdere beslissing van de staatssecretarissen over de baanverlenging deels vernietigde. De Raad van State oordeelde toen dat de ministeries de financiële bijdrage van de Staat aan de bekostiging van de baanverlenging hadden moeten aanmelden bij de Europese Commissie of in ieder geval bij de Commissie hadden moeten informeren of aanmelding nodig was. Inmiddels hebben de staatssecretarissen de financiële bijdrage bij de Commissie aangemeld. De Raad van State is het nu met de staatssecretarissen eens dat zij redelijkerwijs pas een nieuw besluit over de baanverlenging kunnen nemen als de Europese Commissie over de financiële bijdrage heeft beslist.

Onder meer VOLE verzet zich al langer tegen de baanverlenging van de start- en landingsbaan van vliegveld Eelde. De eerdere uitspraak van de Raad van State van 11 juni 2008 is op deze website te lezen onder zaaknummer 200603116/1. Ook heeft de Raad van State destijds een persbericht bij die uitspraak uitgebracht.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200806785/1.