Hollandse Brug mocht tijdelijk worden afgesloten voor vrachtverkeer

Gepubliceerd op 11 maart 2009

De minister van Verkeer en Waterstaat mocht de Hollandse Brug tijdelijk afsluiten voor vrachtverkeer. Dit heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald in een hogerberoepszaak die was aangespannen door de verenigingen EVO en Transport en Logistiek Nederland (TLN).

Beide verenigingen waren het niet eens met de beslissing van de minister in april 2007 om de Hollandse Brug uit verkeersveiligheidsoverwegingen in beide richtingen af te sluiten voor zowel het lichtere als het zwaardere vrachtverkeer. Dit was volgens de minister noodzakelijk vanwege werkzaamheden aan de brug. De Raad van State is het met de minister eens dat niet alleen de zwaardere vrachtauto's vanaf 20 ton, maar ook de lichtere vrachtauto's mochten worden geweerd, omdat een verbod voor alleen de zwaardere vrachtauto's moeilijk te handhaven was.

De brug is in 2007 en 2008 voor een periode van ongeveer een jaar gesloten voor vrachtverkeer. De Hollandse Brug is de brugverbinding in de Rijksweg A6 tussen de provincies Flevoland en Noord-Holland op de plaats waar het Gooimeer over gaat in het IJmeer.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200802295/1.