Rechtszitting spoedverzoeken Groningse gaswinning op 1 april

Gepubliceerd op 20 maart 2015

Op woensdag 1 april behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op een rechtszitting de spoedverzoeken van twee bezwaarmakers tegen de instemming van het kabinet met de gaswinning in de provincie Groningen.

Stichting Vrienden van Groningen Centraal en de fracties van SP, CDA en GroenLinks in de provinciale staten van Groningen willen dat het instemmingsbesluit met spoed van tafel gaat.

Gaswinning

Het kabinet heeft eind 2014 besloten de gaswinning in Groningen te verminderen. De totale gaswinning in het Groningerveld gaat – met het besluit dat het kabinet in december heeft genomen – van 42,5 miljard m³ in 2014 naar 39,4 miljard m³ in 2015. Het instemmingsbesluit is genomen op grond van de Mijnbouwwet.

Termijn

De beroepstermijn is op vrijdag 13 maart jl. afgelopen. Dit betekent dat op dit moment geen beroepschriften meer tegen het instemmingsbesluit kunnen worden ingediend. In totaal heeft de Afdeling bestuursrechtspraak ruim 40 beroepschriften ontvangen, waaronder die van het college van gedeputeerde staten van Groningen, diverse Groningse gemeenten, Veiligheidsregio Groningen en een aantal particulieren. De Afdeling bestuursrechtspraak zal deze beroepschriften later dit jaar op een rechtszitting behandelen. Daarna doet zij een definitieve uitspraak in deze zaak.

Rechtszitting

De spoedzaak met nummer 201501544/2 wordt woensdag 1 april om 11.00 uur behandeld door mr. Th.G. Drupsteen, staatsraad en lid van de Afdeling bestuursrechtspraak. De rechtszitting vindt plaats in het gebouw van de Raad van State op Kneuterdijk 22 in Den Haag.