Raad van State wil uitleg over compensatie bij vertraagde vlucht

Gepubliceerd op 11 maart 2015

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (11 maart 2015) in twee zaken een zogenoemde prejudiciële vraag gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. De Afdeling bestuursrechtspraak wil van het Hof uitleg over een Europese verordening die passagiers recht geeft op een financiële compensatie van een luchtvaartmaatschappij na een geannuleerde of langdurig vertraagde vlucht.

Zaken

Het gaat in deze zaken om de weigering door de staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu om handhavingsmaatregelen te nemen tegen KLM en Royal Air Maroc. Enkele passagiers hadden om dergelijke maatregelen gevraagd, omdat de luchtvaartmaatschappijen hun geen compensatie hebben gegeven na een langdurig vertraagde vlucht en een geannuleerde vlucht. Ze willen dat de staatssecretaris bewerkstelligt dat de luchtvaartmaatschappijen hen alsnog financieel compenseren. Ze vinden dat ze daar recht op hebben op grond van de Europese verordening.

Bevoegdheid staatssecretaris

De Afdeling bestuursrechtspraak moet de vraag beantwoorden of passagiers via de staatssecretaris compensatie door een luchtvaartmaatschappij kunnen afdwingen. De Afdeling bestuursrechtspraak is van oordeel dat dit niet kan, omdat passagiers en luchtvaartmaatschappijen een vervoersovereenkomst hebben gesloten, en hun relatie wordt beheerst door het civiele recht. Geweigerde compensatieverzoeken zouden moeten worden voorgelegd aan de civiele rechter. Bovendien zijn de bestuursrechtelijke sanctiemogelijkheden van de staatssecretaris "weinig effectief" om betaling van een financiële compensatie door een luchtvaartmaatschappij te bewerkstelligen.

Prejudiciële vraag

Toch wil de Afdeling bestuursrechtspraak van het Luxemburgse Hof van Justitie weten of de Europese verordening Nederland verplicht om te regelen dat de staatssecretaris maatregelen kan treffen in elk individueel geval waarin een verzoek om compensatie bij vertraging of annulering van de vlucht niet wordt gehonoreerd. De tekst van de verordening is op dit punt algemeen geformuleerd en biedt hierover dus geen uitsluitsel, aldus de Afdeling bestuursrechtspraak.

Schorsing behandeling

De behandeling van de zaken bij de Afdeling bestuursrechtspraak wordt geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Dit duurt naar verwachting ongeveer een tot anderhalf jaar. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling voortzetten en uiteindelijk definitieve uitspraken doen in deze zaken.

Lees de volledige tekst van de verwijzingsuitspraken met zaaknummer 201302120/1 (KLM) en zaaknummer 201305166/1 (Royal Air Maroc).