Drie nieuwe staatsraden voor Afdeling bestuursrechtspraak

Gepubliceerd op 30 januari 2015

De ministerraad heeft op 30 januari besloten drie nieuwe staatsraden voor de Afdeling bestuursrechtspraak voor benoeming voor te dragen aan Zijne Majesteit de Koning. Het gaat om de heer mr. B.J. Schueler, de heer mr. J. de Hullu en de heer mr. R.J. Koopman.

Ben Schueler (1962) zal met ingang van 1 juni 2015 de Afdeling bestuursrechtspraak versterken. Hij is sinds 2007 hoogleraar bestuursrecht, in het bijzonder het omgevingsrecht, aan de Universiteit Utrecht.

Jaap de Hullu (1958) en Robert Jan Koopman (1962) worden per 1 april 2015 staatsraden in buitengewone dienst bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zij zijn beiden raadsheer in de Hoge Raad, in de strafkamer respectievelijk in de belastingkamer. Zij worden benoemd als staatsraad in buitengewone dienst in het belang van de rechtseenheid in het bestuursrecht.

De voordracht van De Hullu en Koopman past in het streven van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en de Hoge Raad om de bestaande samenwerking in de komende jaren verder te intensiveren. Benoemingen van raadsheren uit de civiele en de belastingkamer van de Hoge Raad tot staatsraad in buitengewone dienst bij de Afdeling bestuursrechtspraak zijn niet nieuw. Maar met de benoeming van De Hullu zal voor het eerst een raadsheer uit de strafkamer van de Hoge Raad staatsraad in buitengewone dienst worden. Dit houdt verband met de uitbreiding van de bestuurlijke handhaving en de afstemming van het zogenoemde punitieve bestuursrecht met het strafrecht die in het afgelopen decennium een aanzienlijke ontwikkeling hebben doorgemaakt.