Uitspraak Hof van Justitie in Luxemburg over beoordeling seksuele gerichtheid vreemdelingen

Gepubliceerd op 2 december 2014

Vandaag (2 december 2014) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg zogenoemde prejudiciële vragen beantwoord. ​Deze vragen had de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in maart 2013 aan het Hof gesteld in het kader van juridische procedures over de weigering door de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om drie mannen uit Gambia, Afghanistan en Oeganda een asielvergunning te geven.

Vragen

De Afdeling bestuursrechtspraak wilde uitleg van het Hof in Luxemburg over onder meer de Europese Definitierichtlijn en het Europese grondrechtenhandvest waarin voor de lidstaten van de Europese Unie minimumnormen zijn opgenomen voor bescherming van vreemdelingen. De Afdeling bestuursrechtspraak constateerde in de uitspraken van maart 2013 dat de lidstaten binnen de Europese Unie de seksuele gerichtheid van vreemdelingen op verschillende manieren beoordelen. Sommige lidstaten onderzoeken de seksuele gerichtheid door het stellen van vragen, andere door het verrichten van medisch of wetenschappelijk onderzoek. De Afdeling bestuursrechtspraak wilde daarom weten hoe de seksuele gerichtheid moet worden beoordeeld en welke grenzen daarbij in acht moeten worden genomen. Die elementen bepalen namelijk 'in belangrijke mate het nuttig effect van de Definitierichtlijn voor de vreemdeling en het niveau van de bescherming binnen Europese Unie als geheel'.

Voortzetting behandeling

Met de uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg is nog geen einde gekomen aan de juridische procedures van de drie vreemdelingen. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft destijds de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof. Nu zal de Afdeling bestuursrechtspraak de behandeling van de zaken voortzetten.

Afwijzing asielaanvragen

In deze zaken hadden de vreemdelingen een asielaanvraag ingediend omdat zij vanwege hun seksuele gerichtheid in Nederland voor asiel in aanmerking wilden komen. De staatssecretaris heeft de asielaanvragen afgewezen omdat hij de seksuele gerichtheid van de vreemdelingen ongeloofwaardig vindt.

Lees de verwijzingsuitspraken van de Afdeling bestuursrechtspraak met de zaaknummers 201208550/1/T1 (Gambia), 201210441/1/T1 (Afghanistan) en 201110141/1/T1 (Oeganda) waarin de prejudiciële vragen zijn te lezen die zij aan het Hof in Luxemburg heeft gesteld.

Lees hier (pdf, 110 kB) de samenvatting die het Hof van Justitie heeft uitgebracht bij zijn uitspraak van vandaag.