Ontheffing voor heropening Polderhoofdkanaal blijft in stand

Gepubliceerd op 22 januari 2014

De Flora- en faunawetontheffing voor het bevaarbaar maken van het Polderhoofdkanaal in Opsterland blijft in stand. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (22 januari 2014). De staatssecretaris van Economische Zaken verleende de gemeente Opsterland in april 2011 ontheffing van de Flora- en faunawet voor drie beschermde diersoorten. Deze ontheffing was nodig, omdat de gemeente het Polderhoofdkanaal weer bevaarbaar wil maken en daarvoor graaf- en baggerwerkzaamheden moet uitvoeren.

Rechtbank

Twee inwoners van De Veenhoop kwamen eerder tegen de ontheffing in beroep bij de rechtbank in Leeuwarden. Die oordeelde in december 2012 dat de staatssecretaris niet duidelijk had gemaakt hoe het openstellen van het Polderhoofdkanaal bijdraagt aan het behoud en de uitbreiding van de werkgelegenheid in de regio. De staatssecretaris en de gemeente Opsterland waren het niet eens met deze uitspraak en zijn hiertegen in hoger beroep gekomen bij de Raad van State.

Raad van State

De Raad van State heeft de staatssecretaris en de gemeente tijdens de procedure in de gelegenheid gesteld om twee bestaande rapporten naar de werkgelegenheidseffecten van het project, nader te onderbouwen. De staatssecretaris en de gemeente hebben daaraan begin november 2013 gevolg gegeven. Uit de nadere onderbouwing van de rapporten blijkt dat de heropening van het Polderhoofdkanaal ongeveer 100 tot 120 nieuwe banen oplevert. Hiermee heeft de staatssecretaris naar het oordeel van de Raad van State het werkgelegenheidsbelang van het project 'overtuigend aangetoond'.

Polderhoofdkanaal

Het Polderhoofdkanaal is een 7,5 kilometer lang kanaal dat loopt van De Veenhoop via Nij Beets naar de Nieuwe Vaart in Opsterland. Voor het openstellen van het kanaal worden ook twee bruggen aan de Kanaeldyk in De Veenhoop gebouwd. De bezwaren tegen de omgevingsvergunning die daarvoor is verleend, heeft de Raad van State op 24 december jl. reeds ongegrond verklaard.

Lees hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201301008/1.