Provincie Noord-Brabant mocht reconstructieplannen niet intrekken

Gepubliceerd op 27 november 2013

Provinciale staten van Noord‑Brabant mochten de provinciale reconstructieplannen niet intrekken. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het intrekkingsbesluit vernietigd. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (27 november 2013). Ook het besluit waarbij de minister van Infrastructuur en Milieu en de staatssecretaris van Economische Zaken de intrekking van de reconstructieplannen goedkeurden, is vernietigd. Twintig bezwaarmakers, waaronder de gemeentebesturen van Sint Anthonis, Laarbeek en Reusel-de Mierden, waren tegen het intrekkings- en goedkeuringsbesluit in beroep gekomen bij de Raad van State. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Strijd met de wet

De Raad van State is van oordeel dat een bestuursorgaan dat een besluit vaststelt, dit in beginsel ook weer mag intrekken. In dit geval is intrekking van de reconstructieplannen echter in strijd met de Reconstructiewet concentratiegebieden. Uit deze wet volgt dat 'het provinciebestuur gehouden is voor de concentratiegebieden binnen zijn provincie een of meer reconstructieplannen in werking te hebben'. Als gevolg van de intrekking gelden er binnen de provincie Noord-Brabant in het geheel geen reconstructieplannen meer. De omstandigheid dat het reconstructiebeleid in Noord-Brabant grotendeels is overgenomen en op onderdelen is aangescherpt in de provinciale structuurvisie en Verordening Ruimte maakt dit oordeel niet anders, aldus de hoogste bestuursrechter.

Reconstructieplannen

In 2005 stelden provinciale staten van Noord-Brabant zeven reconstructieplannen vast op grond van de Reconstructiewet concentratiegebieden. In deze plannen wordt het landelijke gebied van de provincie heringericht door het in zogenoemde landontwikkelingsgebieden, verwevingsgebieden en extensiveringsgebieden te verdelen. Sindsdien heeft de provincie Noord-Brabant het reconstructiebeleid aangescherpt en overgenomen in de provinciale Structuurvisie ruimtelijke ordening en de Verordening Ruimte 2011 en 2012. Om het beleid te concentreren, besloten provinciale staten vervolgens de reconstructieplannen in te trekken.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201206146/1.