Politieke partij 'Ouderen Politiek Actief' mag aanduiding 'OPA' gebruiken bij Tweede Kamerverkiezingen

Gepubliceerd op 27 november 2013

De Kiesraad heeft terecht de aanduiding 'OPA' van de politieke partij 'Ouderen Politiek Actief' opgenomen in het kiesregister voor de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (27 november 2013). De Onafhankelijke Partij Alkmaar had beroep ingesteld tegen het besluit van de Kiesraad. De partij, die actief is in de gemeentepolitiek van Alkmaar, gebruikt dezelfde aanduiding en vreest verwarring voor de kiezers. Verder is zij bang dat zij de aanduiding 'OPA' bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet opnieuw kan registreren, omdat deze dan landelijk wordt gebruikt door 'Ouderen Politiek Actief'.

Geen verwarring

Op grond van de Kieswet moet de Kiesraad de registratie van een aanduiding van een politieke partij weigeren als deze geheel of voornamelijk overeenkomt met de aanduiding van een andere partij die ook aan de Tweede Kamerverkiezingen meedoet en daardoor verwarring is te verwachten. Nu 'OPA' door de Onafhankelijke Partij Alkmaar is geregistreerd voor de gemeenteraadsverkiezingen en niet voor de Tweede Kamerverkiezingen, maakt het niet uit dat de aanduiding 'OPA' van de politieke partij 'Ouderen Politiek Actief' overeenkomt met die van de 'Onafhankelijke Partij Alkmaar'. Dat de 'Onafhankelijke Partij Alkmaar' de aanduiding 'OPA' bij de komende gemeenteraadsverkiezingen opnieuw moet registreren als gevolg van de aanstaande herindeling van de gemeente Alkmaar, maakt dit oordeel niet anders. Het is op dat moment aan het centraal stembureau voor de gemeenteraadsverkiezingen om te beslissen of de 'Onafhankelijke Partij Alkmaar' onder de naam 'OPA' aan de gemeenteraadsverkiezingen mag meedoen.

Niet misleidend

De aanduiding 'OPA' van 'Ouderen Politiek Actief' is verder ook niet misleidend voor de kiezers. Omdat de 'Onafhankelijke Partij Alkmaar' bij de kiezer voor de Tweede Kamerverkiezingen niet bekend is onder de naam 'OPA' 'zal niet snel de indruk ontstaan dat het gaat om een landelijke partij waaronder de Onafhankelijke Partij Alkmaar ressorteert'. Bovendien is niet aannemelijk dat de kiezer voor de Tweede Kamer in Alkmaar zal aannemen dat een lokale partij als de 'Onafhankelijke Partij Alkmaar' met de aanduiding 'OPA' deelneemt aan de landelijke verkiezingen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak van zaaknummer 201308713/1.