Uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in zaken over homoseksuele vreemdelingen

Gepubliceerd op 7 november 2013

Vandaag (7 november 2013) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg antwoord gegeven op een aantal zogenoemde prejudiciële vragen. ​Deze vragen had de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in april 2012 aan het Hof gesteld.

De Raad van State heeft het Hof vragen gesteld in drie zaken waarin de toenmalige minister voor Immigratie, Integratie en Asiel heeft geweigerd drie mannen uit Senegal, Uganda en Sierra Leone een asielvergunning te geven. Nadat de rechtbank de minister in het gelijk had gesteld, hebben de vreemdelingen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hoger beroep ingesteld.

Voordat de Raad van State definitief uitspraak doet in deze vreemdelingenzaken, wilde hij eerst duidelijkheid van het Hof in Luxemburg over de vraag hoe ver de bescherming van homoseksuelen strekt op grond van de zogenoemde Europese Definitierichtlijn. In de richtlijn zijn voor lidstaten van de Europese Unie minimumnormen opgenomen voor bescherming van vluchtelingen. De Raad van State wilde onder meer weten of van de vreemdelingen 'terughoudendheid kan worden verwacht bij het geven van invulling' aan hun homoseksualiteit in het land van herkomst en zo ja, in welke mate.

Nu het Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak heeft gedaan, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de juridische procedure. De Raad van State heeft destijds de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof. Nu zal de Raad van State de behandeling van de zaken voortzetten.

De vragen die in april 2012 aan het Hof zijn voorgelegd, spelen ook in meerdere, vergelijkbare zaken die de Raad van State in behandeling heeft. Ook die zaken zijn aangehouden in afwachting van het arrest van het Hof in Luxemburg.

In maart 2013 stelde de Raad van State andere vragen aan het Hof over homoseksuele vreemdelingen. Op die vragen heeft het Hof nog niet geantwoord. Met die vragen wil de Raad van State van het Hof van Justitie weten hoe de seksuele gerichtheid van vreemdelingen moet worden beoordeeld en de grenzen die daarbij in acht moeten worden genomen.

Lees hier de verwijzingsuitspraak van de Raad van State met zaaknummer 201109928/1 (Senegal) van 18 april 2012 waarin alle prejudiciële vragen zijn te lezen die de Raad van State aan het Hof in Luxemburg heeft gesteld. De vragen zijn ook na te lezen in de andere verwijzingsuitspraken met zaaknummers 201106615/1 (Uganda) en 201012342/1 (Sierra Leone).

Lees hier (pdf, 36 kB) het persbericht dat het Hof van Justitie heeft uitgebracht bij dit arrest.