Amsterdam kan door met verminderen raamprostitutie op de Wallen

Gepubliceerd op 31 juli 2013

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (31 juli 2013) het Amsterdamse bestemmingsplan 'Bestemmingsplan Herbestemmen Raambordelen Binnenstad' van de deelraad van het stadsdeel Centrum in stand gelaten. Dit betekent dat het bestemmingsplan definitief is geworden en dat Amsterdam door kan gaan met het verminderen en concentreren van de raamprostitutie rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal. De eigenaren en exploitanten van 26 nog actieve raambordelen die als gevolg van bestemmingsplan moeten verdwijnen waren daartegen in beroep gekomen bij de Raad van State. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Concentratie

Naar het oordeel van de Raad van State is het besluit van het stadsdeel om de raamprostitutie op de Wallen te verminderen en die te concentreren rond de Oude Nieuwstraat en de Oudezijds Achterburgwal niet onredelijk. Het stadsdeel heeft aannemelijk gemaakt dat de concentratie van raambordelen bijdraagt aan een betere beheersing van de raamprostitutie en efficiënter toezicht en handhaving mogelijk maakt. Dit leidt niet alleen tot een beter ondernemers- en woon- en leefklimaat in het concentratiegebied, maar ook daarbuiten. In die laatste gebieden wordt hierdoor immers een grotere variëteit aan functies en voorzieningen mogelijk, aldus de Raad van State.

Rendabele exploitatie en uitvoerbaarheid

De bezwaarmakers wezen er verder op dat het bestemmingsplan een rendabele exploitatie van de oude prostitutiepanden in de weg staat waardoor leegstand dreigt. Ook zou de economische crisis de aankoop van de prostitutiepanden bemoeilijken als gevolg waarvan het bestemmingsplan onuitvoerbaar zou worden. De Raad van State is van oordeel dat het stadsdeel zich op het standpunt mocht stellen dat de transformatie van het gebied niet direct tot stand komt, maar pas nadat alle raambordelen zijn gesloten en de balans in het gebied is hersteld. Het bestemmingsplan biedt daarvoor voldoende rendabele exploitatiemogelijkheden. Het stadsdeel heeft daarnaast aannemelijk gemaakt dat het bestemmingsplan uitvoerbaar is, nu het zo nodig zelf de prostitutiepanden zal aankopen en na verloop van tijd zal verkopen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Bestemmingsplan

Als gevolg van het bestemmingsplan verdwijnt de mogelijkheid om in 62 panden op de Wallen en in de westelijke grachtengordel raambordelen te exploiteren. De raamprostitutie wordt geconcentreerd in twee gebieden rond de Oudezijds Achterburgwal en zijstraten en aan de Oude Nieuwstraat en omgeving. In een groot aantal panden is de raamprostitutie al beëindigd. In de overige 'actieve' panden zullen de ramen eveneens moeten verdwijnen. Het bestemmingsplan maakt onderdeel uit van het 'Project 1012', vernoemd naar het postcodegebied. Met dit project wil de gemeente Amsterdam de criminaliteit en de verloedering in de binnenstad tegengaan. De gemeente wil van de historische binnenstad een leefbare, gevarieerde en veilige buurt maken.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201211881/1.