Documenten met betrekking tot Sunset Grooves in Hoek van Holland niet openbaar

Gepubliceerd op 22 mei 2013

De burgemeester van Rotterdam hoeft adviezen en notulen van overleggen ter voorbereiding door politie, justitie en gemeente op het dancefestival Sunset Grooves in Hoek van Holland in augustus 2009 niet openbaar te maken. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (22 mei 2013) in een zaak van een journalist van NRC Handelsblad. Zij had verzocht om openbaarmaking van alle documenten met betrekking tot dit evenement. Hiermee komt de Raad van State in hoger beroep tot een ander oordeel dan de rechtbank in Rotterdam die eerder uitspraak deed in deze zaak. Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Naar het oordeel van de Raad van State zijn zowel de adviezen die de burgemeester heeft ingewonnen over de vergunningverlening voor het dancefestival als de notulen van de overleggen met betrekking tot het evenement, “opgesteld ten behoeve van intern beraad”. Op grond van de Wet openbaarheid van bestuur hoeft de burgemeester dan geen informatie te verstrekken over persoonlijke beleidsopvattingen die daarin zijn opgenomen. Volgens de Raad van State bevatten de desbetreffende documenten persoonlijke beleidsopvattingen, “nu de documenten de reacties betreffen vanuit de door de burgemeester benaderde organisaties met de eigen opvattingen, voorstellen en aanbevelingen over het aangevraagde evenement, de voorbereiding daarvan en de mogelijk aan een vergunning te verbinden voorwaarden.”
Voor zover de adviezen feiten bevatten, zijn deze zodanig met de persoonlijke beleidsopvattingen verweven, dat het niet mogelijk is deze feiten en opvattingen los van elkaar te zien, aldus de hoogste bestuursrechter. Dat geldt alleen niet voor tekst onder drie kopjes (‘datum’, ‘tijd’ en ‘locatie’) van de notulen die de burgemeester op last van de Raad van State dan ook alsnog openbaar moet maken.

Tijdens het dancefestival Sunset Grooves in Hoek van Holland in augustus 2009 is een 19-jarige jongen omgekomen en zijn er zes mensen gewond geraakt. Politieagenten die bij het feest aanwezig waren, werden die avond belaagd door een grote groep feestgangers, toen zij onderzochten wat er was gebeurd. Zij losten die avond waarschuwingsschoten. Volgens de politie waren te veel bezoekers op het strandfeest aanwezig.

Lees hier de volledige uitspraak met zaaknummer 201108747/1.