Aangepast bestemmingsplan voor discotheek Panama in Amsterdam blijft in stand

Gepubliceerd op 3 april 2013

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het aangepaste bestemmingsplan 'Oostelijke Handelskade 4' van het stadsdeel Oost van de gemeente Amsterdam in stand gelaten. ​Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (3 april 2013). In april 2012 oordeelde de Raad van State in een zogenoemde tussenuitspraak dat het stadsdeel het bestemmingsplan voor discotheek Panama beter moest motiveren op het punt van de geluidsoverlast voor de omwonenden. Nadien heeft het stadsdeel het bestemmingsplan aangepast, maar de omwonenden konden zich niet in die aanpassing vinden. Zij vreesden nog steeds geluidsoverlast van de discotheek. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Tussenuitspraak

De Raad van State droeg het stadsdeel in de tussenuitspraak op om alsnog te motiveren of bij de woningen in de omgeving van Panama een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kon worden gewaarborgd wanneer het stadsdeel voor die woningen hogere geluidswaarden zou vaststellen. Die mogelijkheid was in het bestemmingsplan namelijk niet uitgesloten, aldus de Raad van State in april 2012. Het stadsdeel kreeg 24 weken om het bestemmingsplan beter te motiveren of aan te passen. In september 2012 heeft het stadsdeel het bestemmingsplan aangepast door er in op te nemen dat het geluidsniveau op de gevels van de woningen in de omgeving met maximaal 5 d(B)A mag worden verhoogd.

Einduitspraak

De Raad van State is in de einduitspraak van oordeel dat een eventuele verhoging door het stadsdeel van het geluidsniveau met 5 dB(A) op voorhand toereikend en naleefbaar lijkt en dat hiermee een aanvaardbaar geluidsniveau in de woningen gewaarborgd kan worden. Met deze aanpassing heeft het stadsdeel het bestemmingsplan hersteld, aldus de hoogste bestuursrechter. De daadwerkelijke verhoging van de geluidswaarden is een apart besluit waartegen bezwaar en beroep kan worden ingediend.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201005158/1.