Rechtszitting onteigeningsbesluit SNS REAAL op vrijdag 15 februari om 9.00 uur

Gepubliceerd op 12 februari 2013

Op vrijdag 15 februari behandelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State de beroepen van een groot aantal organisaties en particulieren uit binnen- en buitenland tegen het onteigeningsbesluit SNS REAAL op een rechtszitting. Op woensdagochtend 13 februari zal de Raad van State in totaal 700 uitnodigingen voor deze rechtszitting sturen naar partijen die zich binnen de beroepstermijn bij de Raad van State hebben gemeld. Onder hen bevinden zich de Vereniging van Effectenbezitters, de FNV en veel bedrijven en particulieren. Niet alleen Nederlandse bedrijven en particulieren hebben zich gemeld. Ook uit het buitenland zijn veel reacties ontvangen. De beroepstermijn liep tot en met afgelopen maandag. Dit betekent dat er op dit moment geen beroepschriften meer tegen het onteigeningsbesluit kunnen worden ingediend.

Op vrijdag 1 februari heeft de Nederlandse Staat SNS REAAL onteigend (genationaliseerd). Het besluit is gebaseerd op de Wet op het financieel toezicht waarin sinds 2012 interventiemogelijkheden zijn opgenomen voor de minister van Financiën. Volgens de minister is SNS REAAL in acute nood gekomen door problemen met de vastgoedportefeuille en was onteigening onvermijdelijk. Bij een faillissement van SNS REAAL zou volgens hem het financiële stelsel in ernstig en onmiddellijk gevaar zijn gekomen. Met onteigening wordt de financiële stabiliteit gewaarborgd en grote schade aan de economie voorkomen, aldus de minister. Als gevolg van het besluit zijn aandeelhouders en houders van achtergestelde obligaties onteigend.

De zaak met zaaknummer 201301173/1 wordt vrijdag 15 februari om 9.00 uur op een rechtszitting behandeld door de staatsraden Drupsteen, Koeman en Verheij. De rechtszitting vindt plaats in het gebouw van de Raad van State aan de Kneuterdijk 22 in Den Haag. Gelet op de in de Wet op het financieel toezicht bepaalde termijn, zal de Raad van State uiterlijk maandag 25 februari a.s. uitspraak doen.

Information in English (pdf, 21 kB)