Stichting Dierenthuis mag geen honden en katten meer houden in Aarle-Rixtel

Gepubliceerd op 23 september 2009

De stichting Dierenthuis mag niet langer honden en katten opvangen aan de Bakelseweg in Aarle-Rixtel. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het hoger beroep van Dierenthuis tegen de dwangsom die het gemeentebestuur van Laarbeek heeft opgelegd, ongegrond verklaard. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (23 september 2009).

Dierenthuis vangt moeilijk te plaatsen, gewonde en bejaarde katten en honden op. Eind december 2007 had Dierenthuis ruim 500 deels zieke katten en honden onder haar hoede. Sindsdien is het aantal honden en katten dat Dierenthuis opvangt, uitgebreid. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom eind 2007 opgelegd, omdat het bestemmingsplan de opvang van deze dieren niet toestaat. Volgens Dierenthuis maakt het bestemmingsplan het werk van de stichting wél mogelijk. Maar zelfs als het bestemmingsplan de opvang niet zou toestaan, dan had het gemeentebestuur volgens Dierenthuis vanwege bijzondere omstandigheden moeten afzien van het opleggen van de dwangsom.

De Raad van State oordeelt nu dat het bestemmingsplan de opvang van honden en katten aan de Bakelseweg niet toestaat. Bovendien zijn er geen bijzondere omstandigheden op grond waarvan het gemeentebestuur mocht afzien van handhaving. Zo zijn er aan Dierenthuis geen concrete toezeggingen gedaan dat zij honden en katten mocht blijven opvangen en is er geen 'concreet zicht op legalisatie'. Verder is de dwangsom ook niet in tegenspraak met het advies van de commissie van goede diensten die adviseerde om de opvang op korte termijn te verplaatsen naar Lelystad en later naar Almere. Dit betekent dat het gemeentebestuur de dwangsom mocht opleggen. Met deze uitspraak bevestigt de Raad van State de eerdere uitspraak van de rechtbank in 's-Hertogenbosch van december 2008.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200808974/1.