Cohen heeft weigering exploitatievergunningen raambordelen onvoldoende gemotiveerd

Gepubliceerd op 18 november 2009

De burgemeester van Amsterdam moet opnieuw een besluit nemen over de raambordelen in twee panden aan de Oudezijds Achterburgwal en de Barndesteeg in Amsterdam. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (18 november 2009) bepaald.

De burgemeester heeft in april 2008 op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening van Amsterdam geweigerd exploitatievergunningen te verlenen voor de raambordelen. De burgemeester vond het niet waarschijnlijk dat de huurder van de panden de ramen als zelfstandig ondernemer zou exploiteren. Daarbij verwachtte hij dat de exploitatie van de raambordelen niet winstgevend zal zijn.

De Raad van State oordeelt nu dat de burgemeester te weinig concrete feiten en omstandigheden heeft genoemd op grond waarvan hij ervan kon uitgaan dat de huurder de raambordelen niet daadwerkelijk zelf zou exploiteren. Hij had volgens de Raad van State beter moeten motiveren waarom hij de vergunningen heeft geweigerd. Daarmee wordt een eerdere uitspraak van de rechtbank van Amsterdam bevestigd.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200903415/1.