Gemeenteraad Dronten moet bestemmingsplan 'Ellerveld' aanpassen of intrekken

Gepubliceerd op 29 februari 2012

De gemeenteraad van Dronten krijgt zestien weken de tijd om het bestemmingsplan 'Ellerveld (8030)' aan te passen of te besluiten het plan in te trekken. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag (29 februari 2012) bepaald in een zogenoemde tussenuitspraak. Het bestemmingsplan maakt een evenemententerrein mogelijk en een bungalowpark met 350 recreatiewoningen ten zuiden van attractiepark Walibi World. Tegen het plan hebben Walibi World, twee omliggende bungalowparken en het gemeentebestuur van Elburg beroep ingesteld.

De gemeenteraad wilde in dit geval een geluidsneutraal plan vaststellen om te voorkomen dat de geluidsbelasting in de omgeving toeneemt. Daarom is in het plan bepaald dat de geluidsbelasting van het nieuwe evenemententerrein binnen de geluidsvoorschriften uit de milieuvergunning van het aangrenzende Walibi World moet blijven.

In de tussenuitspraak oordeelt de Raad van State dat deze koppeling aan de milieuvergunning van Walibi World 'geen acceptabele noch adequate oplossing is voor het beperken van geluidhinder van het nieuwe evenemententerrein'.

De gemeenteraad moet nu onderzoeken of het bestemmingsplan zonder de koppeling aan de milieuvergunning van Walibi World nog wel uitvoerbaar is. Daarbij geldt dat zolang de gemeenteraad zich op het standpunt stelt dat het evenemententerrein geluidsneutraal moet kunnen functioneren, de voorschriften in het bestemmingsplan daarop moeten worden afgestemd. De gemeenteraad moet zich er verder van verzekeren dat met die voorschriften een 'aanvaardbaar leefklimaat' kan worden gewaarborgd voor het bungalowpark dat direct ten zuiden van het evenemententerrein komt te liggen. Als dit het geval is, zal de gemeenteraad de maximale gebruiksmogelijkheden, zoals aantal, aard en omvang van de evenementen, in de voorschriften van het bestemmingsplan moeten opnemen.

De gemeenteraad krijgt een termijn van zestien weken om de door de Raad van State geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan te herstellen. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen. Mocht de gemeenteraad tot de conclusie komen dat het de voorkeur verdient om het bestemmingsplan in te trekken, kan hij dat ook besluiten.
Het nieuwe evenemententerrein is tot nu toe gebruikt als festivalcamping en parkeerplaats. Het wordt door de provinciale weg N306 gescheiden van een ander evenemententerrein en Walibi World. Dit plan heeft geen betrekking op het evenemententerrein waarop jaarlijks festivals zoals Lowlands worden gehouden.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201002029/1.