Raad van State ziet uit naar een goede samenwerking met Donner

Gepubliceerd op 16 december 2011

De Raad van State laat in een reactie op het besluit van het kabinet om mr. J.P.H. Donner voor te dragen voor de benoeming tot vice-president weten uit te zien naar een goede samenwerking met hem. Het kabinet maakte dit besluit vrijdag bekend. Donner wordt de opvolger van mr. H.D. Tjeenk Willink die op 1 februari 2012 met pensioen gaat en na veertien en een half jaar de Raad van State verlaat.

Vertrekkend vice-president Tjeenk Willink: "De Raad is door de minister van Veiligheid en Justitie over de voorgenomen voordracht gehoord en heeft hem vervolgens bericht daarmee in te stemmen. De Raad van State ziet uit naar een goede samenwerking met de nieuwe vice-president. Met groot vertrouwen zal ik per 1 februari 2012 aan hem het ambt overdragen waarvoor ik me vanaf juli 1997 heb ingezet en dat ik met zoveel genoegen heb vervuld."

Mr. J.P.H. Donner wordt de negentiende vice-president in de geschiedenis van de Raad van State. Hij is geen onbekende voor de Raad. In de periode van 1998 tot 2002 was Donner staatsraad.

Het staatshoofd is de voorzitter van het instituut, maar dit is een louter ceremoniële en symbolische functie. De vice-president heeft de dagelijkse leiding over de organisatie. De Raad van State is adviseur van regering en parlement over wetgeving en bestuur en de hoogste algemene bestuursrechter van het land. Deze taken worden uitgevoerd door twee afzonderlijke Afdelingen, de Afdeling advisering en de Afdeling bestuursrechtspraak. De vice-president is voorzitter van de Afdeling advisering, die bestaat uit 20 leden. De vice-president is niet inhoudelijk betrokken bij het werk van de Afdeling bestuursrechtspraak. Deze heeft een eigen voorzitter, een functie die sinds mei 2010 wordt bekleed door mr. J.E.M. Polak. De Afdeling bestuursrechtspraak bestaat uit 52 leden. Bij de Raad van State werken ongeveer 650 medewerkers die de staatsraden ondersteunen in hun werk als wetgevingsadviseur of hoogste bestuursrechter.