Dwangsom tegen fietsenhandel vanuit woning in Abcoude terecht opgelegd

Gepubliceerd op 13 april 2011

De gemeente Abcoude heeft een bewoner aan het Gein-Zuid in die plaats een dwangsom mogen opleggen om de verkoop van fietsen vanuit zijn woning te beëindigen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (13 april 2011). De gemeente had de bewoner in 2008 de dwangsom opgelegd, omdat het bestemmingsplan detailhandel vanuit zijn woning niet toestaat. Volgens de bewoner is er geen sprake van detailhandel, maar van een webwinkel, omdat klanten fietsen bij hem bestellen via internet en omdat alle activiteiten, het contact en de verkoop uitsluitend via internet verlopen.

De rechtbank in Utrecht heeft in juni 2010 eerder geoordeeld dat de fietsenhandel in dit geval is aan te merken als detailhandel en dat dit op grond van het bestemmingsplan niet is toegestaan. Naar het oordeel van de rechtbank is gebleken dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek is geopend en dat de bestelde fietsen op die momenten op het terrein kunnen worden uitgeprobeerd, afgehaald en betaald door de klant. De bewoner houdt op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen aan die in ieder geval voor een deel voor de verkoop staat uitgestald. De Raad van State bevestigt vandaag de eerdere uitspraak van de rechtbank in Utrecht waartegen de man hoger beroep had aangetekend. 'Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel', aldus de hoogste bestuursrechter.

Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de algemene conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de 'ruimtelijke uitstraling' die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elke individuele situatie steeds concreet moeten worden beoordeeld.

Tegen de uitspraak van de Raad van State in de zaak van de fietsenhandel in Abcoude is geen hoger beroep mogelijk.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201006526/1.

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor meer informatie contact opnemen met de afdeling persvoorlichting van de Raad van State: 070 - 426 4520.