Regering mocht zondagsopening van winkels in Westland verbieden

Gepubliceerd op 2 maart 2011

De regering mocht het besluit van de gemeenteraad van Westland over zondagsopening van winkels in die gemeente vernietigen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een uitspraak van vandaag (2 maart 2011) bepaald. De Westlandse gemeenteraad had in oktober 2009 besloten dat alle winkels in de gemeente op zondag open mochten zijn. De regering vernietigde in maart 2010 dit besluit, omdat dit in strijd zou zijn met de Winkeltijdenwet. Volgens de regering heeft de gemeente Westland geen toeristische aantrekkingskracht.

De gemeenteraad kwam tegen het regeringsbesluit vervolgens in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De gemeenteraad wil graag winkeliers in Westland de mogelijkheid bieden hun winkels elke zondag te openen. Volgens de Winkeltijdenwet mag dit alleen als gemeenten een toeristische aantrekkingskracht hebben. Daarom had de gemeenteraad het hele Westlandse grondgebied aangewezen als 'toeristisch gebied'.

De Raad van State is van oordeel dat de regering het besluit van de gemeenteraad mocht vernietigen, omdat Westland 'weliswaar een bepaalde ambitie heeft op het gebied van toerisme', maar te weinig toeristische aantrekkingskracht heeft om zondagsopening van winkels toe te staan. Het vernietigingsbesluit is verder niet in strijd met de Europese regels over het vrij verkeer van goederen, diensten en vestiging, aldus de hoogste bestuursrechter.

In de Grondwet is bepaald dat de Kroon (regering) alleen een besluit van een provincie of gemeente 'spontaan' mag vernietigen als dat in strijd is met het recht of het algemeen belang. Burgemeester Van der Tak van Westland was het niet eens met het besluit van de gemeenteraad, omdat de gemeente volgens hem geen toeristisch gebied was zoals dat is omschreven in de Winkeltijdenwet. De burgemeester had het besluit bij de regering voorgedragen voor vernietiging.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201003855/1.