Spoedaanpak van de wegen A9 en A12 kan doorgaan

Gepubliceerd op 26 mei 2010

Demissionair minister Eurlings kan doorgaan met de aanleg van een extra rijstrook op een gedeelte van de A12 tussen Woerden en Gouda en met de inrichting van vluchtstroken als spitsstroken op een gedeelte van de A9 tussen Holendrecht en Diemen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft de zogenoemde wegaanpassingsbesluiten op grond van de Spoedwet wegverbreding van de minister in twee uitspraken van vandaag (26 mei 2010) in stand gelaten. Bezwaren van enkele omwonenden van de A12 en onder meer het dagelijks bestuur van de stadsdeelraad Amsterdam Zuidoost tegen de aanpassing van de A9 slagen naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak niet.

Volgens de bezwaarmakers zouden de aanleg van de extra rijstrook op de A12 en van de spitsstrook op de A9 onder meer geluidhinder veroorzaken voor de naastliggende woningen en nadelige gevolgen hebben voor de luchtkwaliteit.
Over de luchtkwaliteit oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak in beide uitspraken dat de wegaanpassingsbesluiten zijn opgenomen in het zogenoemde Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Voor deze besluiten is geen afzonderlijke beoordeling van de luchtkwaliteit meer noodzakelijk. Over de geluidsaspecten komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot het oordeel dat de minister de wegaanpassingsbesluiten 'in redelijkheid heeft kunnen vaststellen zonder daarbij nadere maatregelen voor te schrijven'. Het wegaanpassingsbesluit voor de A12 voorziet in het plaatsen van geluidschermen. Wat betreft het wegaanpassingsbesluit voor de A9 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak geoordeeld dat de minister aanvankelijk voor een deel niet de juiste geluidberekeningen heeft uitgevoerd. Dit heeft hij naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak echter in een latere fase hersteld.

Tegen de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is geen beroep mogelijk.

Met het wegaanpassingsbesluit voor de A12 wordt de hoofdweg Woerden-Gouda van km 44,25 tot km 27,00 gewijzigd, waarbij op de noordelijke rijbaan een extra rijstrook, een zogenoemde plusstrook, wordt aangelegd. Met het wegaanpassingsbesluit voor de A9 worden de vluchtstroken aan weerszijden van de hoofdweg Holendrecht-Diemen van km 4,5 tot km 12,1 ingericht als spitsstroken. Beide projecten maken deel uit van de zogenoemde 'Spoedaanpak Wegen' die minister Eurlings in 2009 lanceerde en waarmee hij dertig hardnekkige knelpunten in het Nederlandse wegennet versneld wil aanpakken. Als gevolg van deze aanpak is het de bedoeling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat in 2011 tien knelpunten zijn opgelost.

Lees de volledige tekst van de uitspraken met zaaknummers 200909299/1 (wegaanpassing A9) en 200909519/1 (wegaanpassing A12).

Vertegenwoordigers van de media kunnen voor meer informatie contact opnemen met afdeling persvoorlichting van de Raad van State: 070 - 426 47 73.