Raad van State vernietigt wijzigingsbesluit vliegveld Lelystad

Gepubliceerd op 10 oktober 2007

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het besluit van de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM vernietigd dat de ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot 'business airport' mogelijk moet maken. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (10 oktober 2007).

De Raad van State heeft de ministers opgedragen binnen twee jaar hierover een nieuw besluit te nemen. Gelet op de zwaarwegende belangen van luchthaven Lelystad heeft de Raad van State bepaald dat het vliegveld tot die tijd in de huidige omvang in werking mag zijn. De Raad van State heeft het wijzigingsbesluit vernietigd, omdat de ministers onvoldoende hebben gekeken naar de totale ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot luchthaven met zakelijk luchtverkeer. Deze ontwikkeling vindt in twee fasen plaats en heeft als doel luchthaven Schiphol te kunnen ontlasten.

De eerste fase is bedoeld om het lichtere vliegverkeer naar Lelystad te verplaatsen. In de tweede fase wordt de start- en landingsbaan tot maximaal 2.100 meter verlengd, zodat meer en zwaardere vliegtuigen daar terecht kunnen. Om de ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot 'business airport' te kunnen realiseren moeten besluiten worden genomen over onder meer de vaststelling van geluidszones en het aantal vluchten. De ministers moeten hierbij alle gevolgen voor het milieu in een milieueffectrapport in kaart brengen. In het milieueffectrapport dat was opgesteld, hebben de ministers echter ten onrechte slechts de eerste fase van de totale ontwikkeling als uitgangspunt genomen.

Op de rechtszitting in augustus jl. heeft luchthaven Lelystad bevestigd dat voor de tweede fase een nieuw milieueffectrapport wordt opgesteld. Dit is inmiddels ook in procedure. Bovendien hebben de ministers aangekondigd dat zij een nieuw wijzigingsbesluit zullen nemen.

De Raad van State heeft beide ministers opgedragen om dit binnen twee jaar te doen. In het milieueffectrapport dat aan dat nieuwe wijzigingsbesluit ten grondslag komt te liggen, moet zowel de eerste als de tweede fase van de totale ontwikkeling van vliegveld Lelystad tot 'business airport' worden meegenomen. Tot die tijd mag vliegveld Lelystad in werking zijn alsof het nu vernietigde wijzigingsbesluit nog van kracht is. Het is niet de eerste keer dat de Raad van State zich uitspreekt over vliegveld Lelystad. Reeds twee keer eerder, in november 2003 en in mei 2005, heeft de Raad van State wijzigingsbesluiten van de ministers van Verkeer en Waterstaat en VROM vernietigd.

Klik hier voor de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 200606568/1.

Voor meer informatie over de uitspraak en/of de procedure kunt u contact opnemen met mr. Sabine Heijstek-van Leussen, persvoorlichter Raad van State: 070 – 426 45 20 of 06 – 52 07 70 00.