In café 'Het Vervolg' opgepakte Afrikaan blijft in vreemdelingenbewaring

Gepubliceerd op 30 juli 2007

Een Afrikaan die in de nacht van 15 op 16 juni jl. door de politie is aangehouden in Grand Café "Het Vervolg" in Amsterdam Zuidoost, blijft in vreemdelingenbewaring.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dat bepaald in een uitspraak die maandag 30 juli 2007 openbaar is gemaakt. De Raad van State vernietigt daarmee de uitspraak van de rechtbank van Amsterdam die begin deze maand, op 2 juli 2007, anders oordeelde. De rechtbank beval destijds dat de vreemdelingenbewaring van de man moest worden opgeheven.

Staatssecretaris Albayrak kwam tegen deze opheffing in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Deze verklaart nu het hoger beroep van de staatssecretaris gegrond. Anders dan de rechtbank in Amsterdam, oordeelt de Raad van State dat de processen-verbaal die de politie heeft opgemaakt een 'redelijk vermoeden van illegaal verblijf' opleveren ten aanzien van alle bezoekers van het feest dat in de nacht van 15 op 16 juni in "Het Vervolg" werd gehouden.

De Afrikaan kon dan ook volgens de Raad van State in die nacht worden staande gehouden op grond van de Vreemdelingenwet. Omdat de man niet rechtmatig in Nederland verblijft, is hij vervolgens, met het oog op zijn uitzetting, in vreemdelingenbewaring gesteld. De inval in het Grand Café heeft in juni commotie veroorzaakt. Onder meer de gemeenteraad van Amsterdam heeft burgemeester Cohen destijds om opheldering gevraagd over het politieoptreden. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Lees hier de volledige uitspraak van de Raad van State met zaaknummer 200704578/1.