Raad van State geeft project Zandmaas/Maasroute groen licht

Gepubliceerd op 9 juli 2003

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een vandaag (9 juli 2003) gepubliceerde uitspraak de besluiten van de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en van provinciale staten van Limburg die het project Zandmaas/Maasroute mogelijk maken, grotendeels in stand gelaten. Het Tracébesluit Zandmaas/Maasroute en het streekplan Provinciaal Omgevingsplan Limburg (aanvulling Zandmaas) hebben de bescherming tegen hoog water, een verbetering van de vaarweg (van o.a. de Maas) en natuurontwikkeling ten doel.

De staatssecretaris en provinciale staten hebben volgens de Afdeling bestuursrechtspraak in redelijkheid deze besluiten kunnen nemen. Op enkele onderdelen heeft de Afdeling bestuursrechtspraak de besluiten echter vernietigd. Zo is er onvoldoende onderzoek verricht bij de plannen voor de verbreding van het Julianakanaal tussen Maastricht en Elsloo en voor het kunstmatig verhogen van het waterpeil tussen Boxmeer en Grave.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft verder geconstateerd dat de besluiten die betrekking hebben op de bouw van een aantal kades nabij Roermond en Venlo onnauwkeurig zijn geformuleerd. Ook oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat de besluitvorming omtrent het zuidelijk retentiegebied (overloopgebied) Lateraalkanaal niet in stand kan blijven omdat een afdoende schaderegeling ontbreekt als het gebied onder water komt te staan. Gevolg van de uitspraak is dat de staatssecretaris het tracébesluit en provinciale staten het streekplan op de vernietigde onderdelen moeten aanpassen.

Klik hier voor de gehele tekst van de uitspraak met zaaknummer 200201802/1.