Bestemmingsplan voor Alkmaarse Achterdam blijft bijna helemaal in stand

Gepubliceerd op 9 januari 2013

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan 'Achterdam' van de gemeenteraad van Alkmaar nagenoeg helemaal in stand gelaten. Slechts voor één pand aan de Achterdam moet de gemeente nog een nieuw besluit nemen. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (9 januari 2013) in een zaak die de Werkgroep Sanering Oostelijk Stadsdeel I en enkele eigenaren en exploitanten van prostitutieramen tegen de gemeente hadden aangespannen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Alternatieven
De werkgroep vreesde vooral overlast van de raamprostitutie en vond dat de gemeente beter had moeten kijken naar de mogelijkheden om alle ramen te verplaatsen naar een ander deel van de stad. De Raad van State is van oordeel dat de werkgroep niet heeft aangetoond dat de Achterdam ongeschikt is voor raamprostitutie of dat er betere locaties in de stad voorhanden zijn. Volgens de hoogste bestuursrechter heeft de gemeente bij de keuze van de locatie mogen afgaan op het feit dat raamprostitutie al decennialang op de Achterdam plaatsvindt. Bovendien zou verplaatsing van de ramen naar de 'randen van de stad' volgens de gemeente onwenselijk zijn, omdat raamprostitutie dan in een woonomgeving zou plaatvinden.

Bestaande rechten
De eigenaren en exploitanten van de prostitutieramen vinden dat de gemeente geen rekening heeft gehouden met bestaande rechten door in het bestemmingsplan op te nemen dat een aantal panden niet langer voor prostitutie mag worden gebruikt. Naar het oordeel van de Raad van State hebben zij echter niet aannemelijk gemaakt dat de gemeente voorbij is gegaan aan bestaande rechten. Slechts voor één pand aan de Achterdam moet de gemeente van de Raad van State beter onderzoeken of dat pand niet alsnog voor raamprostitutie mag worden gebruikt.

Raamprostitutie
Het bestemmingsplan heeft betrekking op de Achterdam in Alkmaar waar prostitutieramen zijn gevestigd. De gemeente heeft in 2008 aangegeven een groot aantal 'ramen' op de Achterdam te willen sluiten. In navolging daarvan is in dit bestemmingsplan geregeld dat er maximaal 69 prostitutieramen aan de Achterdam gevestigd mogen zijn.

Lees hier de uitspraak met zaaknummer 201203509/1.