Provincie Limburg mag aantal voorbereidende werkzaamheden starten voor 'Buitenring Parkstad Limburg'

Gepubliceerd op 16 november 2012

De voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een voorlopige uitspraak van vandaag (16 november 2012) nagenoeg het hele provinciale inpassingsplan geschorst dat de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg mogelijk maakt. Wel heeft de Raad van State bepaald dat de provincie Limburg mag starten met een aantal voorbereidende werkzaamheden. Onder meer Natuurmonumenten had de Raad van State gevraagd het provinciale plan voorlopig te schorsen.

Eerdere vernietiging
De Raad van State heeft in december 2011 een eerder inpassingsplan vernietigd dat de aanleg van de Buitenring Parkstad Limburg mogelijk maakte. De Raad van State oordeelde dat dat plan geen toereikend inzicht bood in de gevolgen van de weg voor de Natura 2000-gebieden 'Brunssummerheide' en 'Geleenbeekdal'. Eind juni 2012 stemden provinciale staten opnieuw in met het plan voor de buitenring nadat nieuw onderzoek was verricht naar de gevolgen van de stikstofuitstoot voor deze beschermde natuurgebieden.

Schorsing
Natuurmonumenten is niet overtuigd van dit nieuwe onderzoek. Volgens haar biedt het onderzoek onvoldoende inzicht in de omvang van de stikstofuitstoot op de beschermde natuurgebieden en is niet uitgesloten dat die worden aangetast. Ook had de provincie moeten aantonen dat er geen alternatief voor de buitenring is en dat er 'dwingende redenen van openbaar belang' zijn om de buitenring toch aan te leggen, aldus Natuurmonumenten. Naar het oordeel van de Raad van State is nader onderzoek nodig naar deze complexe vraagstukken waarvoor deze spoedprocedure zich niet leent. Daarom heeft de hoogste bestuursrechter grote delen van het inpassingsplan geschorst.

Voorbereidende werkzaamheden
De Raad van State heeft wel bepaald dat de provincie alvast mag starten met een aantal voorbereidende werkzaamheden. Bij het toestaan van deze voorbereidende werkzaamheden heeft de Raad van State van belang geacht dat provinciale staten hebben toegezegd niet te starten met de aanleg van de buitenring zelf voordat een definitief oordeel is gegeven over het inpassingsplan. De voorbereidende werkzaamheden die mogen worden uitgevoerd zijn de aanleg van natuur op enkele specifiek aangegeven gronden en het verleggen van gasleidingen. Verder mag de provincie woningen slopen die zij al heeft aangekocht en mag archeologisch onderzoek worden verricht. Ten slotte mag de provincie maatregelen treffen om te voorkomen dat beschermde vogels en andere diersoorten gaan nestelen op de percelen waarop de weg uiteindelijk komt te liggen. Voorwaarde voor dit zogenoemde 'waardevrij maken' van de percelen is dat wordt voldaan aan de regelgeving voor beschermde flora en fauna.

Buitenring
De provincie Limburg wil met de Buitenring Parkstad Limburg een ringweg aanleggen met in beide richtingen dubbele rijstroken. Het tracé van de ringweg met een totale lengte van 26 kilometer loopt door de gemeenten Nuth, Heerlen, Schinnen, Brunssum, Onderbanken, Landgraaf en Kerkrade.

Lees hier de volledige tekst van de voorlopige uitspraak met zaaknummer 201207642/2.