Weenapoint in Rotterdam mag worden herontwikkeld

Gepubliceerd op 3 oktober 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag (3 oktober 2012) het bestemmingsplan 'Weenapoint' van de gemeente Rotterdam in stand gelaten. Dit betekent dat het bestemmingsplan definitief is geworden en de herontwikkeling van het kantorencomplex Weenapoint tegenover Rotterdam Centraal Station kan doorgaan. Het bedrijf Groothandelsgebouwen N.V. dat eigenaar is van het Groot Handelsgebouw aan het Stationsplein, was tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Raad van State. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Groothandelsgebouwen is het niet eens met het bestemmingsplan, omdat het te veel nieuwe kantoorruimte zou opleveren. Dat is volgens haar onverantwoord, gelet op de bestaande leegstand van kantoorgebouwen. Groothandelsgebouwen vreest verder parkeeroverlast als gevolg van het bestemmingsplan. De Raad van State heeft alle bezwaren van Groothandelsgebouwen ongegrond verklaard.

Het bestemmingsplan 'Weenapoint' maakt onder meer de bouw mogelijk van maximaal 110.000 m2 aan kantoorruimte, woningen en recreatievoorzieningen in een gebied tussen het Weena, het Kruisplein en de Diergaardesingel bij Rotterdam Centraal Station. Hiermee wil de gemeenteraad van Rotterdam de directe omgeving van het station, het zogenoemde Rotterdam Central District, transformeren tot een modern, dichtbebouwd, levendig en internationaal georiënteerd woon- en werkgebied.

De Raad van State heeft vandaag ook de bezwaren van Groothandelsgebouwen tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuw kantoorgebouw aan het Weena ongegrond verklaard. Het nieuwe kantoorgebouw maakt deel uit van het kantorencomplex Weenapoint in Rotterdam.

Lees de volledige tekst van de uitspraak over het bestemmingsplan met zaaknummer 201201850/1 en van de uitspraak over de omgevingsvergunning met zaaknummer 201206364/1.