Vrijdag 28 september uitspraak over opslag vingerafdrukken in paspoorten en identiteitskaarten

Gepubliceerd op 26 september 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State doet komende vrijdag, 28 september 2012, om twee uur 's middags uitspraak in vier zaken over de opslag van vingerafdrukken in paspoorten en identiteitskaarten. De volledige tekst van de uitspraken wordt op dat moment gepubliceerd op deze site.

Het gaat om vier zaken waarin de burgemeesters van Den Haag, Nuth, Skarsterlân en Amsterdam een aanvraag voor een paspoort of identiteitskaart niet in behandeling hadden genomen, omdat de aanvragers weigerden de daarvoor verlangde vingerafdrukken af te geven. Sinds 2009 moeten voor het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart vingerafdrukken worden afgegeven. Twee vingerafdrukken worden in een chip op het paspoort of identiteitskaart opgeslagen. Twee mannen uit Nuth en Skarsterlân en twee vrouwen uit Den Haag en Amsterdam hebben bezwaar tegen het afnemen van hun vingerafdrukken, omdat onduidelijk is wat vervolgens met deze gegevens gebeurt. Ook zijn zij bang dat de overheid in de toekomst de vingerafdrukken voor andere doeleinden gaat gebruiken dan alleen voor de afgifte van paspoorten en identiteitskaarten.

In alle zaken hebben vier rechtbanken de eerdere beroepen van de aanvragers tegen de besluiten ongegrond verklaard. De rechtbanken oordeelden dat Europese regels lidstaten van de Europese Unie verplichten tot het opnemen van vingerafdrukken in paspoorten en identiteitskaarten. De aanvragers betwisten de geldigheid van deze Europese regels, omdat die in strijd zouden zijn met hun recht op privacy. De Raad van State heeft drie zaken op 2 april jl. op een rechtszitting behandeld. Het gaat om de zaaknummers 201110934/1, 201110242/1 en 201105172/1. In de laatste zaak met nummer 201205423/1 is een rechtszitting gehouden op 19 juli jl. voor de behandeling van de voorlopige voorziening.