Bestemmingsplan voor bezoekerscentrum op Schiermonnikoog nog niet in orde

Gepubliceerd op 12 september 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan 'Schiermonnikoog – Dorp – Herziening 2010' gedeeltelijk vernietigd. Het gaat om het planonderdeel dat betrekking heeft op het bezoekerscentrum aan de Torenstreek. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (12 september 2012) in een zaak die enkele omwonenden tegen de gemeente Schiermonnikoog hadden aangespannen. Hun bezwaren zagen onder meer op de aantasting van het beschermde dorpsgezicht, hun privacy en het uitzicht vanuit hun woningen. Ook vreesden zij geluids- en verkeersoverlast. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Ruimere bouwmogelijkheden
De Raad van State stelt vast dat het bestemmingsplan meer bouwmogelijkheden biedt dan noodzakelijk is voor het concrete bouwplan voor het bezoekerscentrum. Daarom had de gemeenteraad de – ruimere – bouwmogelijkheden van het bestemmingsplan als uitgangspunt moeten nemen en niet het concrete bouwplan, aldus de hoogste bestuursrechter.

Ter voorlichting van partijen
De Raad van State heeft 'ter voorlichting van partijen' opgemerkt dat als de gemeenteraad de ruimere bouwmogelijkheden van het bestemmingsplan voor het bezoekerscentrum wil behouden, hij alsnog moet onderzoeken wat de gevolgen zijn voor onder meer het beschermde dorpsgezicht en moet 'motiveren waarom deze mogelijkheden aanvaardbaar kunnen worden geacht'. De gemeenteraad kan er ook voor kiezen om het bestemmingsplan aan te passen aan het concrete bouwplan voor het bezoekerscentrum. Met het oog op het nieuwe besluit van de gemeenteraad is de Raad van State ingegaan op de bezwaren tegen het bezoekerscentrum.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201107142/1.