Uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in zaak over Mobiel Toezicht Veiligheid

Gepubliceerd op 19 juli 2012

Vandaag (19 juli 2012) heeft het Hof van Justitie in Luxemburg antwoord gegeven op een aantal zogenoemde prejudiciële vragen die de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vorige maand in een uitspraak aan het Hof heeft gesteld.

De Raad van State heeft het Hof vragen gesteld in een procedure waarin de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel had besloten een vreemdeling in bewaring te stellen. Minister Leers was daartoe overgaan, nadat tijdens een mobiele grenscontrole in het grensgebied bij Venlo was geconstateerd dat de vreemdeling illegaal in Nederland verbleef.

Voordat de Raad van State als hoogste bestuursrechter definitief uitspraak doet in deze zaak, wilde hij eerst duidelijkheid van het Hof in Luxemburg over de Europese Schengengrenscode. Daarin staat in welke gevallen lidstaten van de Europese Unie toezicht aan de binnengrenzen mogen uitoefenen.

In een uitspraak van oktober 2011 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voor het eerst geoordeeld dat het wettelijk voorschrift waarin de bevoegdheid om MTV-controles te houden is ingeperkt, niet in strijd is met de Schengengrenscode. De rechtbank in Roermond heeft in februari 2012 in een strafzaak prejudiciële vragen gesteld aan het Hof in Luxemburg. Verder heeft het gerechtshof in Den Bosch in mei 2012 in een strafrechtelijke procedure geoordeeld dat de MTV-controles hetzelfde effect hebben als grenscontroles en daarom wel in strijd zijn met de Schengengrenscode. Omdat de Nederlandse (appel)rechters een verschillende uitleg geven aan de Schengengrenscode, zag de Raad van State aanleiding om ook in deze bewaringszaak prejudiciële vragen te stellen en het Hof te verzoeken de vragen met spoed te beantwoorden.

Nu het Hof van Justitie in Luxemburg antwoord heeft gegeven op de vragen, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan deze juridische procedure. De Raad van State heeft destijds de behandeling van de zaak geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof. Nu zal de Raad van State de behandeling van de zaak voortzetten en de partijen de gelegenheid geven te reageren op de antwoorden van het Hof. Mogelijk houdt de Raad van State vervolgens nog een tweede zitting. Ten slotte zal de Raad van State later dit jaar een definitieve uitspraak doen in het concrete geschil tussen de vreemdeling en de minister. De vragen die aan het Europese Hof zijn voorgelegd, spelen ook in enkele andere zaken over mobiele grenscontroles die de Raad van State in behandeling heeft.

Lees hier de verwijzingsuitspraak van de Raad van State van 4 juni 2012 waarin alle prejudiciële vragen zijn te lezen die de Raad van State aan het Hof in Luxemburg heeft gesteld.