Geen inhoudelijke uitspraak over winterafsluiting Kop van Ossenisse

Gepubliceerd op 18 juli 2012

De Raad van State gaat niet inhoudelijk in op de bezwaren met betrekking tot de toegankelijkheid van het dijktraject Kop van Ossenisse in Zeeland. De natuurvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zeeland in augustus 2010 heeft verleend voor de winterafsluiting van de Noordnol en de kop van de Zuidnol (Kop van Ossenisse), is inmiddels vervallen. Dit is te lezen in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (18 juli 2012).

De vervallen vergunning wijzigde een eerdere natuurvergunning van maart 2009 waarin voorgeschreven was dat de Noordnol en de kop van de Zuidnol moesten worden afgesloten. De Stichting Dorpsbelangen Ossenisse en de Vogelbescherming waren bij de Raad van State in beroep gekomen, omdat zij het niet eens waren met de winterafsluiting. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

De Raad van State is van oordeel dat beide organisaties geen belang meer hebben bij de beoordeling van de winterafsluiting uit de vergunning van augustus 2010. De voorschriften die deze winterafsluiting regelen, maken namelijk deel uit van de vergunning van maart 2009 die al met ingang van 1 januari 2011 is vervallen. De voorschriften die betrekking hadden op de winterafsluiting, zijn hiermee dus ook vervallen, aldus de hoogste bestuursrechter.

Dit betekent dat de winterafsluiting van de Noordnol en de kop van de Zuidnol niet langer is geregeld. Als men toch maatregelen wil nemen die betrekking hebben op de toegang tot deze gebieden, dan zal daarvoor opnieuw een besluit genomen moeten worden.

In maart 2009 heeft het provinciebestuur aan het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen (nu: Scheldestromen) een natuurvergunning verleend voor werkzaamheden aan het 3,7 kilometer lange dijktraject Nijs-/Hoogland-/Ser Arends-/Schor van Molenpolder (Kop van Ossenisse). Daarin was onder meer bepaald dat de Noordnol en de kop van de Zuidnol zouden worden afgesloten. Naar aanleiding van maatschappelijke onrust die destijds was ontstaan, besloot het provinciebestuur in augustus 2010 de Noordnol en de kop van de Zuidnol alleen in de winter af te sluiten.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201009799/1.