Raad van State weigert registratie van 'NLB (Nederlandbeter)' voor komende Tweede Kamerverkiezingen

Gepubliceerd op 13 juli 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is van oordeel dat de Kiesraad de aanduiding 'NLB (Nederlandbeter)' onterecht heeft opgenomen in het kiesregister voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dit blijkt uit een uitspraak van vandaag (13 juli 2012). De Raad van State heeft daarom zelf deze registratie alsnog geweigerd. De vereniging Beter Nederland had beroep ingesteld bij de Raad van State omdat zij vindt dat de aanduiding 'NLB (Nederlandbeter)' te veel lijkt op de aanduiding 'Beter Nederland' die zij al in april 2012 had laten registreren.

De Raad van State is van oordeel dat de namen van beide partijen in hoofdzaak overeenstemmen omdat exact dezelfde woorden zijn gebruikt. De afkorting 'NLB', de andere volgorde van de woorden en andere ondergeschikte verschillen tussen beide aanduidingen, doen daar niet aan af. Daarom had de Kiesraad de aanduiding 'NLB (Nederlandbeter)' niet mogen registreren. Op grond van de Kieswet moet een registratieverzoek worden geweigerd als de aanduiding geheel of in hoofdzaak overeenstemt met een al geregistreerde aanduiding en daardoor verwarring te duchten is.

Het gevolg van de uitspraak is dat de politieke partij niet onder de naam 'NLB (Nederlandbeter)' mag deelnemen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen. De partij mag wel met een blanco lijst deelnemen.

De Raad van State heeft vandaag ook uitspraak gedaan in het geschil over de registratie van de aanduiding 'Democratisch Politiek Keerpunt (DPK)'. Tegen deze registratie had de Vereniging Keerpunt 2010 uit Grave beroep ingesteld. De Raad van State heeft dat beroep ongegrond verklaard, zodat de registratie van de aanduiding 'Democratisch Politiek Keerpunt (DPK)' voor de komende Tweede Kamerverkiezingen in stand is gebleven.