Bestemmingsplan voor Sauna Drôme in Putten nog steeds niet in orde

Gepubliceerd op 27 juni 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft voor de derde keer de provinciale goedkeuring van het bestemmingsplan 'Westelijk Buitengebied' van de gemeente Putten gedeeltelijk vernietigd. Het deel dat wederom is vernietigd heeft betrekking op sauna- en beautycentrum Sauna Drôme aan de Tolweg en de Poolseweg in Putten. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (27 juni 2012) in een zaak die een vastgoedbedrijf en twee omwonenden tegen de provincie Gelderland hadden aangespannen. Zij zijn het er niet mee eens dat het gedeeltelijk illegaal gebouwde saunacentrum door het provinciebestuur gelegaliseerd wordt. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Eerdere goedkeuringsbesluiten
In februari 2008 vernietigde de Raad van State het eerste goedkeuringsbesluit van de provincie voor Sauna Drôme, omdat de provincie Gelderland beter had moeten motiveren waarom het illegaal gebouwde deel van het saunacentrum toch gelegaliseerd kon worden. Ook had het provinciebestuur meer aandacht moeten besteden aan de vraag of een extra uitbreiding van het saunacentrum noodzakelijk was, zeker met het oog op het nabijgelegen beschermde natuurgebied de Veluwe. Ook aan het tweede goedkeuringsbesluit dat de provincie vervolgens in september 2009 had genomen, ontbrak een goede motivering, zo oordeelde de Raad van State in een uitspraak van oktober 2010.

Derde goedkeuringsbesluit
In het derde goedkeuringsbesluit van september 2011 heeft het provinciebestuur wederom ingestemd met het saunacentrum en de uitbreiding daarvan. Naar het oordeel van de Raad van State heeft het provinciebestuur onterecht getoetst aan het provinciale beleid uit 1996, in plaats van aan het provinciale beleid dat sinds 2005 van toepassing is. Hierbij heeft het provinciebestuur weer onterecht de illegale uitbreiding van het saunacentrum gelegaliseerd. Daarnaast had het provinciebestuur rekening moeten houden met het feit dat het saunacentrum sinds 2009 deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur, aldus de hoogste bestuursrechter.

Dwangsom
De Raad van State heeft het provinciebestuur in de uitspraak opgedragen binnen twintig weken opnieuw een besluit te nemen 'met inachtneming van hetgeen in de uitspraak is overwogen'. Mocht het provinciebestuur deze termijn van twintig weken overschrijden dan moet het provinciebestuur een dwangsom betalen.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201112163/1.