Raad van State stelt vragen aan Europees Hof van Justitie over Mobiel Toezicht Veiligheid

Gepubliceerd op 4 juni 2012

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een hogerberoepszaak van een vreemdeling zogenoemde prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie in Luxemburg. De procedure heeft betrekking op het besluit van de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel om de vreemdeling in bewaring te stellen. De minister is daartoe overgaan nadat tijdens een controle op grond van het Mobiel Toezicht Veiligheid (MTV) in het grensgebied bij Venlo was geconstateerd dat de vreemdeling illegaal in Nederland verbleef. De Raad van State wil uitleg van het Hof in Luxemburg over de Europese Schengengrenscode waarin staat in welke gevallen lidstaten van de Europese Unie toezicht aan de binnengrenzen mogen uitoefenen.

Op 1 juni 2011 heeft de minister voor Immigratie, Integratie en Asiel de bevoegdheid om MTV-controles te houden in een wettelijk voorschrift ingeperkt. Zo is onder meer bepaald waar en hoe vaak de controles mogen worden uitgevoerd. In een uitspraak van oktober 2011 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State voor het eerst geoordeeld dat dit voorschrift niet in strijd is met de Schengengrenscode. De rechtbank in Roermond heeft in februari 2012 in een strafzaak prejudiciële vragen gesteld aan het Hof in Luxemburg. Verder heeft het gerechtshof in Den Bosch in mei 2012 in een strafrechtelijke procedure geoordeeld dat de MTV-controles hetzelfde effect hebben als grenscontroles en daarom wel in strijd zijn met de Schengengrenscode.

Omdat de Nederlandse (appel)rechters een verschillende uitleg geven aan de Schengengrenscode, ziet de Raad van State aanleiding om ook in deze bewaringszaak prejudiciële vragen te stellen en het Hof te verzoeken de vragen met spoed te beantwoorden.

De behandeling van de hogerberoepszaak bij de Raad van State wordt geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof in Luxemburg. Als het Hof de vragen met toepassing van de spoedprocedure beantwoordt, zijn de antwoorden naar verwachting binnen drie tot vier maanden te verwachten. Daarna zal de Raad van State de behandeling voortzetten en uiteindelijk een definitieve uitspraak doen in deze zaak.

Lees hier de vragen die de Raad van State vandaag stelt aan het Hof van Justitie in Luxemburg.

Lees hier (pdf, 728 kB) de volledige tekst van de uitspraak van de Raad van State van 20 oktober 2011.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak van de rechtbank in Roermond van 7 februari 2012.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch van 11 mei 2012.