Uitspraak van het Hof van Justitie in Luxemburg in zaken over ongewenstverklaring van gezinsleden van Turks Nederlandse werknemers

Gepubliceerd op 29 maart 2012

Vandaag (29 maart 2012) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg antwoord gegeven op een aantal zogenoemde prejudiciële vragen. Deze vragen had de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in december 2009 aan het Hof gesteld.

De Raad van State heeft het Hof vragen gesteld in twee zaken waarin de toenmalige staatssecretaris van Justitie twee Turkse vreemdelingen ongewenst heeft verklaard, omdat zij vanwege het plegen van misdrijven een gevaar voor de openbare orde zouden vormen. Volgens de vreemdelingen had de staatssecretaris daarbij rekening moeten houden met Europese afspraken met Turkije over het vrije verkeer van werknemers, omdat zij gezinsleden van Turkse werknemers zijn. Nadat de rechtbank de vreemdelingen op dit punt in het gelijk had gesteld, heeft de staatssecretaris bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State hoger beroep ingesteld.

Voordat de Raad van State definitief uitspraak doet in deze vreemdelingenzaken, wilde hij eerst duidelijkheid van het Hof in Luxemburg over de vraag of Turkse vreemdelingen die gezinslid zijn van een Turkse werknemer, nog rechten kunnen ontlenen aan die afspraken met Turkije, als die werknemer naast de Turkse, ook de Nederlandse nationaliteit heeft.

Nu het Hof van Justitie in Luxemburg uitspraak heeft gedaan, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de juridische procedure. De Raad van State heeft destijds de behandeling van de zaken geschorst in afwachting van de antwoorden van het Hof. Nu zal de Raad van State de behandeling van de zaken voortzetten en de partijen eerst de gelegenheid geven te reageren op het arrest.

De vragen die aan het Europese Hof zijn voorgelegd, spelen ook in enkele andere zaken die de Raad van State in behandeling heeft. Ook die zaken zijn aangehouden in afwachting van het arrest van het Hof van Justitie in Luxemburg.

Lees hier de verwijzingsuitspraak van de Raad van State met zaaknummer 200804879/1 (pdf, 103 kB) van 31 december 2009 waarin alle prejudiciële vragen zijn te lezen die de Raad van State aan het Hof in Luxemburg heeft gesteld. De vragen zijn ook na te lezen in de andere verwijzingsuitspraak met zaaknummer 200903471/1 (pdf, 103 kB).