Milieuvergunning voor afvalverbrandingsoven in Harlingen nu wel in orde

Gepubliceerd op 14 maart 2012

De nieuwe milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân in oktober 2010 aan Omrin heeft verleend voor een nieuwe reststoffen-energiecentrale in Harlingen blijft in stand. Dit blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (14 maart 2012) in een zaak die onder meer de Waddenvereniging en de Stichting Afvaloven Nee tegen het provinciebestuur hadden aangespannen. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Volgens de Waddenvereniging en de stichting had het provinciebestuur onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van de Waddenzee in de buurt van de afvalverbrandingsoven. Het model waarmee het provinciebestuur de verspreiding van geur en de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen van de centrale heeft berekend, deugde volgens hen niet. Ook vreesden de groeperingen geuroverlast, bodemverontreiniging, veiligheidsrisico's en extra uitstoot van geur en luchtverontreinigende stoffen in geval van storingen.

De Raad van State is van oordeel dat het onderzoek voldoet dat het provinciebestuur heeft (laten) doen naar de luchtverspreiding in de omgeving van de afvalverbrandingsoven. Hierbij is onder meer van belang dat de verspreidingsberekeningen kunnen worden aangemerkt als 'worst case' berekeningen. Uit het onderzoek blijkt dat ruim aan de wettelijke luchtkwaliteitsnormen kan worden voldaan, ondanks eventuele onzekerheden in het verspreidingsmodel dat gehanteerd is. Met de voorgeschreven grenswaarden voor geuruitstoot is bovendien voldoende gewaarborgd dat aan de geurnormen wordt voldaan. Daarom heeft de hoogste bestuursrechter die bezwaren afgewezen. Alle overige bezwaren konden naar het oordeel van de Raad van State evenmin slagen.

Dit is niet de eerste keer dat de Raad van State zich uitspreekt over de afvalverbrandingsoven in Harlingen. Op 13 januari 2010 vernietigde de Raad van State de eerdere milieuvergunning voor de energiecentrale. Naar aanleiding van die uitspraak heeft het provinciebestuur de nieuwe milieuvergunning verleend die met de uitspraak van vandaag wel in stand is gebleven.

Lees hier de volledige tekst van de uitspraak met zaaknummer 201010015/1.