Bestemmingsplannen voor ontwikkeling Zuidplaspolder gedeeltelijk vernietigd

Gepubliceerd op 10 augustus 2011

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft delen van vijf bestemmingsplannen voor de ontwikkeling van de Zuidplaspolder vernietigd. Ook heeft de Raad van State de exploitatieplannen vernietigd. Dit volgt uit een aantal uitspraken van vandaag (10 augustus 2011). Tegen de plannen van de nieuwe fusiegemeente Zuidplas was een groot aantal organisaties en particulieren in beroep gekomen. Tegen de uitspraken van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.
De bestemmingsplannen maken grootschalige ontwikkelingen mogelijk in de Zuidplaspolder. Zo wil de gemeente in de polder ruim 5.300 woningen bouwen en het zogenoemde Ringvaartdorp aanleggen. Ook wil de gemeente ruimte maken voor glastuinbouw, nieuwe bedrijven, wegen en natuur.

De Raad van State heeft in het bestemmingsplan 'De Rode Waterparel' de mogelijkheden voor de bouw van in totaal 1.500 woningen vernietigd. Naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter was onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van een varkenshouderij in de buurt. De zogenoemde stankcirkel rondom dit bedrijf is door de gemeenteraad onjuist berekend, waardoor niet duidelijk is of voor de nieuwe woningen een 'goed woon- en leefklimaat kan worden gegarandeerd', aldus de Raad van State.

In de bestemmingsplannen 'Zuidplas-West' heeft de Raad van State de ontwikkeling van het nieuwe Ringvaartdorp vernietigd. Het dorp is bedoeld voor de regionale woningbehoefte en is gepland naast Nieuwerkerk-Noord. De gemeenteraad heeft drie alternatieven ontwikkeld voor de invulling van het Ringvaartdorp, variërend van enkele honderden nieuwe woningen tot de bouw van bijna 10.000 woningen. De Raad van State stelt vast dat de gemeenteraad geen keuze heeft gemaakt tussen de drie onderling sterk verschillende alternatieven waardoor 'onvoldoende inzicht is verkregen in de ontwikkeling van Ringvaartdorp'.

In het bestemmingsplan 'Zuidplas-Noord' heeft de Raad van State in de beroepen van vier bezwaarmakers een zogenoemde tussenuitspraak gedaan. De hoogste bestuursrechter is van oordeel dat de gemeenteraad voor de bouw van 750 woningen in Moerkapelle-Oost een akoestisch onderzoek had moeten uitvoeren. Daarnaast maakt dit bestemmingsplan, via een nog vast te stellen uitwerkingsplan, de herinrichting van de Zuidplasstraat mogelijk. De Raad van State vindt dat de gemeenteraad de beoordeling van de aanvaardbaarheid van die herinrichting niet mag doorschuiven naar een later vast te stellen uitwerkingsplan. De gemeenteraad krijgt nu een termijn van twaalf weken om de door de Raad van State geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan 'Zuidplas-Noord' te herstellen. Daarna zal de Raad van State een definitieve uitspraak doen waarbij rekening zal worden gehouden met de wijze waarop de gemeente de gebreken hersteld heeft. Tot die tijd mag de gemeente niet verder gaan met de uitwerking van de plannen voor het woongebied en de herinrichting van de Zuidplasstraat. In de beroepen van veertien andere bezwaarmakers tegen het bestemmingsplan 'Zuidplas-Noord' heeft de Raad van State een definitieve uitspraak gedaan.

Het gaat in de uitspraken van vandaag om de bestemmingsplannen 'Zuidplas Noord', 'Het Nieuwe Midden' en 'Zuidplas-West', deelgebied Zevenhuizen-Zuid van de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle. Daarnaast gaat het om het bestemmingsplan 'Zuidplas West', deelgebied Nieuwerkerk-Noord van de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel en het bestemmingsplan 'Rode Waterparel' van de toenmalige gemeenten Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht. Sinds 1 januari 2010 maken deze gemeenten deel uit van de nieuwe gemeente Zuidplas.

Lees de volledige tekst van de afzonderlijke uitspraken over:

het bestemmingsplan 'De Rode Waterparel' (zaaknummers 200907374/1 en 200907376/1);

het bestemmingsplan 'Zuidplas-West', deelgebied Zevenhuizen-Noord (zaaknummer 200906804/1);

het bestemmingsplan 'Zuidplas-West', deelgebied Nieuwerkerk-Noord (zaaknummer 200907207/1);

het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Midden' (zaaknummer 200907149/1);

het bestemmingsplan 'Zuidplas-Noord' (definitieve uitspraak, zaaknummer 200905661/5);

het bestemmingsplan 'Zuidplas-Noord' (tussenuitspraak, 200905661/1/T1).